Kakve rizike donose veb-kamere u Srbiji?

Zaštitite kamere na mobilnim telefonima, računarima, laptopovima, da vas hakeri ne bi špijunirali, upozorenje je koje smo već čuli od FBI-ja, a onda i od Evropola. Proveravali smo koliko je ta pojava u Srbiji česta, imamo li razloga za strah i koje su mere opreza.

Iza kamere mobilnog telefona, računara, laptopa, može se kriti oko hakera. Moguće je da nas u stopu prati 24 sata - zaviri nam u kuću, firmu, upravlja mejlom, nalozima na društvenim mrežama. Može i da preuzima podatke, fotografije, snimke. Sve to kada nam je uključen internet, objašnjavaju stručnjaci. Na opasnosti koje vrebaju kada su kamere na uređajima uključene i otkrivene upozorio je i Evropol

Dejan Levaja, konsultant za bezbednost informacionih sistema, kaže da ukoliko nosite mobilini telefon u ruci, a zaražen je, on može da snimi vaše kretanje.

„Kamera u kući može da snimi sve ono što ta kamera u tom trenutku može da vidi. Pomislite samo na bebi alarme i monitore koji u sebi imaju kamere“, upozorava Levaja

Jeftine veb-kamere mogu skupo da nas koštaju, jer špijunima olakšavaju posao.

„Danas možete da kupite kameru za 700 dinara ili za 10 dolara što je pre nekoliko godina bilo nemoguće, ali te kamere ne sadrže ni jedan jedini bezbednosni mehanizam i vrlo često su toliko loše urađene da ih dobijete sa već ugrađenim virusima, dešavalo se čak i policijama nekih zemalja, ne našoj, hvala bogu“, objasnio je Levaja.

Neko žrtvu posmatra iz zabave, a stvar se komplikuje kada haker počne da ucenjuje prikupljenim podacima. U MUP-u tvrde da u Srbiji nisu registroivani slučajevi hakovanja veb-kamera, ali, kažu, ima zloupotreba u komunikaciji preko njih.

„Ucena i iznuda novca putem snimljenog materijala koji je nastao prilikom izvođenja određene polne radnje pred veb-kamerom kada su žrtve ubeđene da komuciraju sa osobom sa kojom su stupile u emotivni odnos, a zatim se to njihove poverenje zloupotrebi od strane izvršioca, oni to snime i to koriste za ucenu“, naglasio je dr Vladimir Urošević iz Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a.

Nema apsolutne zaštite od hakovanja, ali ima korisnih saveta, kažu stručnjaci.

Neki od njih su, kako navodi Urošević, da uvek vodimo računa o tome šta radimo na računaru, kakve aplikacije i na kojim mestima te aplikacije preuzimamo, da li ažuriramo sistem ili ne, da li vodimo računa o tome da su instalirani antivirusi.

Savet stručnjaka je i da se koriste različite šifre za svaki nalog i da se menjaju na nekoliko meseci. Može da pomogne gašenje interneta, a rešenje koje koriste i svetski poznate ličnosti jeste prelepljivanje kamere neprozirnom trakom. Za neke kamere prave se i jastučnice.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво