Kakve rizike donose veb-kamere u Srbiji?

Zaštitite kamere na mobilnim telefonima, računarima, laptopovima, da vas hakeri ne bi špijunirali, upozorenje je koje smo već čuli od FBI-ja, a onda i od Evropola. Proveravali smo koliko je ta pojava u Srbiji česta, imamo li razloga za strah i koje su mere opreza.

Iza kamere mobilnog telefona, računara, laptopa, može se kriti oko hakera. Moguće je da nas u stopu prati 24 sata - zaviri nam u kuću, firmu, upravlja mejlom, nalozima na društvenim mrežama. Može i da preuzima podatke, fotografije, snimke. Sve to kada nam je uključen internet, objašnjavaju stručnjaci. Na opasnosti koje vrebaju kada su kamere na uređajima uključene i otkrivene upozorio je i Evropol

Dejan Levaja, konsultant za bezbednost informacionih sistema, kaže da ukoliko nosite mobilini telefon u ruci, a zaražen je, on može da snimi vaše kretanje.

„Kamera u kući može da snimi sve ono što ta kamera u tom trenutku može da vidi. Pomislite samo na bebi alarme i monitore koji u sebi imaju kamere“, upozorava Levaja

Jeftine veb-kamere mogu skupo da nas koštaju, jer špijunima olakšavaju posao.

„Danas možete da kupite kameru za 700 dinara ili za 10 dolara što je pre nekoliko godina bilo nemoguće, ali te kamere ne sadrže ni jedan jedini bezbednosni mehanizam i vrlo često su toliko loše urađene da ih dobijete sa već ugrađenim virusima, dešavalo se čak i policijama nekih zemalja, ne našoj, hvala bogu“, objasnio je Levaja.

Neko žrtvu posmatra iz zabave, a stvar se komplikuje kada haker počne da ucenjuje prikupljenim podacima. U MUP-u tvrde da u Srbiji nisu registroivani slučajevi hakovanja veb-kamera, ali, kažu, ima zloupotreba u komunikaciji preko njih.

„Ucena i iznuda novca putem snimljenog materijala koji je nastao prilikom izvođenja određene polne radnje pred veb-kamerom kada su žrtve ubeđene da komuciraju sa osobom sa kojom su stupile u emotivni odnos, a zatim se to njihove poverenje zloupotrebi od strane izvršioca, oni to snime i to koriste za ucenu“, naglasio je dr Vladimir Urošević iz Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a.

Nema apsolutne zaštite od hakovanja, ali ima korisnih saveta, kažu stručnjaci.

Neki od njih su, kako navodi Urošević, da uvek vodimo računa o tome šta radimo na računaru, kakve aplikacije i na kojim mestima te aplikacije preuzimamo, da li ažuriramo sistem ili ne, da li vodimo računa o tome da su instalirani antivirusi.

Savet stručnjaka je i da se koriste različite šifre za svaki nalog i da se menjaju na nekoliko meseci. Može da pomogne gašenje interneta, a rešenje koje koriste i svetski poznate ličnosti jeste prelepljivanje kamere neprozirnom trakom. Za neke kamere prave se i jastučnice.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 09. feb 2017, 09:44) - Tehnika narodu! [neregistrovani]

Mogu da vam uključe kameru,

a da vi to ne primetite!-Ko?-Oni koji to znaju kako se to radi!-(Rusi su se ubili tražeći viruse u novim kompjuterima,a Amerikanci im ugradili običnu bubicu!)

(ponedeljak, 06. feb 2017, 03:17) - anonymous [neregistrovani]

Joj

kakva budalastina!

(subota, 04. feb 2017, 21:32) - anonymous [neregistrovani]

Mikrofon

A šta da se radi sa mikrofonom...

(subota, 04. feb 2017, 14:25) - anonymous [neregistrovani]

Smej se smej ... :)

Kada sam pre nekoliko godina u ludoj ekspanziji ovih malih špijuna govorila isto ovo što sada govorei i FBI i Europol moja okolina se slatko smejala, ali ja znam da mi se nikada nije niti će ikada da se nađe na PC-u koji mi je u radno-spavaćoj sobi nijedna kamera, a ona na laptopu je "elegantno" prekrivena baš okruglim šašavim hanzaplastom, koji za razliku od stikera ne šteti kameru. Na mobilnom je jednostavno poklopljena fitrolom i tu je kraj makar ove špijunske price.