Читај ми!

Srbi i fabrika (gramofonskih ploča od) čokolade

Mašinski inženjer Goran Spasojević i mašinac Perica Račić iz Lapova konstruišu mašinu za proizvodnju gramofonskih ploča od čokolade, koje bi trebalo da reprodukuju zvuk.

Срби и фабрика (грамофонских плоча од) чоколаде Срби и фабрика (грамофонских плоча од) чоколаде

Da li će u tome uspeti biće poznato za pet, šest meseci, rekli su Tanjugu ovi vrsni majstori obrade metala za koje se čulo i u Splitu, odakle im je u posetu došao potencijalni partner sa zahtevom da naprave mašinu za proizvodnju gramofonskih ploča od čokolade koja reprodukuje zvuk, a kakve on ručno izrađuje.

„Dobili smo ploču na poklon, nažalost nismo mogli da čujemo kako zvuči“, kaže Spasojević i dodaje kroz osmeh da nemaju ni jedan gramofon u funkciji, a u računar ne može da stane.

Prenoseći reči partnera iz Splita iz firme „Nadalina“, Spasojević kaže da ručno izrađena čokoladna gramofonska ploča tri, četiri puta može da reprodukuje zvuk, da svaki put sve lošije zvuči, kao i da nakon toga može da se pojede.

„Nama je to interesantno i u narednih pet, šest meseci trebalo bi da dođe do realizacije tog projekta. Treba da napravimo probe i da vidimo da li mi to možemo da osvojimo“, rekao je Spasojević, dodajući da je to jedan od projekata za budući razvoj firme „MBR Račić“, koja proizvodi sve traženije linije za proizvodnju krema i čokolada.

Kupci njihove procesne opreme za prehrambenu industriju su iz različitih gradova Srbije, kao i iz zemalja u okruženju, a Spasojević i Račić je izrađuju sami u dve fizički odvojene radionice, jer ne mogu da nađu stručne kadrove.

„Pored plasmana i naplate najveći problem je nedostatak stručne radne snage. Nažalost, naše školstvo ne školuje bravare, varioce, sve su to kursadžije koji dođu, odlaze, prolaze. Kvalitetnog majstora je teško naći ne samo u Lapovu i u Kragujevcu, uopšte u celoj Srbiji“, rekao je Spasojević.

Prema Račićevim rečima, da bi se jedna mašina napravila, u zavisnosti od kapaciteta, potrebno je od mesec dana pa i do godinu.

„Za mašine kapaciteta do par tona potrebno je i do godinu dana. Repromaterijal nabavljamo od firmi iz Srbije, ali je poreklo materijala iz inostranstva, jer se kod nas nažalost ni prohrom ne proizvodi. Nema u Srbiji ni motora, sve je to iz uvoza, a mi to kupujemo od naših firmi“, objašnjava Račić i ističe da su od prohroma napravili kazan za pečenje rakije, kao i šest krstova od nerđajućeg čelika za crkvu Prepodobne majke Paraskeve u Lapovu, od kojih je jedan visine tri metra.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво