„Vojadžer 1“ napustio Sunčev sistem

Čovekovih ruku delo koje je najdalje stiglo od Zemlje je svemirska sonda „Vojadžer 1“, koja je „upravo“ napustila Sunčev sistem. Prema prvim zaključcima stručnjaka, ranije pretpostavke da magnetno polje u međuzvezdanom prostoru „teče“ u drugačijem pravcu nego u Sunčevom sistemu, nisu tačne.

Svemirska sonda Američke agencije za istraživanje svemira (NASA), „Vojadžer 1“ (Voyager 1) napustila je Sunčev sistem i ušla u međuzvezdani prostor.

Pri tom se pokazalo da međuzvezdani prostor nije nalik onome što su naučnici očekivali. Po svemu sudeći, procena da magnetno polje u međuzvezdanom prostoru „teče“ u drugačijem pravcu nego u Sunčevom sistemu, nije tačna.

„Magnetno polje u Sunčevom sistemu je poravnato s magnetnim poljem u međuzvezdanom prostoru“, rekao je fizičar Univerziteta u Merilendu, Mar Svisdek, prenosi sajt MSN iz časopisa The Astrophysical Journal Letters.

Budući da nije bilo očkivane promene u magnetnom polju, ispostavilo se da je „Vojadžer“ u međuzvezdani prostor ušao mnogo ranije - još pre godinu dana kada je merenje pokazalo naglo smanjenje broja čestica koje stižu sa Sunca, a povećanje galaktičkog zračenja iz međuzvezdanog prostora.

Ipak, s tom procenom se ne slaže vodeći naučnik projekta „Vojadžer“, sada penzionisani Edvard Stoun.

Iako se zna gde je sonda i šta meri, kaže Stoun, teško je proceniti gde je granica Sunčevog sistema i međuzvezdanog prostora.

Stoun i drugi naučnici smatraju da je „Vojadžer“ sada u međuprostoru za koji se ranije nije znalo, a nazivaju ga „magnetnim auto-putem“.

„Vojadžeri“ 1 i 2 lansirani su 1977. godine da bi prikupili podatke o udaljenim planetama Sunčevog sistema.

Udaljenost „Vojadžera 1“ od Sunca je sada 120 puta veća od razdaljine između Zemlje i Sunca, a „Vojadžer 2“ upravo izlazi iz Sunčevog sistema putujući u suprotnom pravcu.

Pogon tim sondama daje radioaktivni plutonijum koji se polako raspada.

„Vojadžeru 1“ će energije za instrumente početi da nestaje 2020, a sasvim će se ugasiti 2025. godine.

Ako je Svisdek u pravu o toku magnetnog polja, rezultati „Vojadžerovog“ merenja se do tada neće promeniti, ali potvrda za to će biti tek kada Sunčev sistem napusti i „Vojadžer 2“ i pošalje rezultate svog merenja.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. avg 2013, 14:03) - VLADO [neregistrovani]

Edi & Sova

Sve citam na kompjutor
koji imam u moj traktor.

(ponedeljak, 19. avg 2013, 12:31) - Sova [neregistrovani]

..

I da kupis "komjutor"

(ponedeljak, 19. avg 2013, 12:11) - Edi [neregistrovani]

.............

bolje bi ti bilo da nesto procitas

(ponedeljak, 19. avg 2013, 08:41) - anonymous [neregistrovani]

Vlado

ne verujem ja ništa ovim amerikancima ovi nešto na kompjutor napravili

div id="adoceanrsvdcfhklggd">