Čitaj mi!

Kola koja se sama parkiraju

Za svakoga kome je dozlogrdilo kruženje po popunjenim parkinzima u potrazi za slobodnim mestom, iz „Volvoa“ stiže rešenje – automobil će sam, pomoću senzora i kamere, pronaći slobodno mesto, doći do njega i uparkirati se.

Razmišljamo o kolima koja se sama voze, ali zar ne bi bilo lepo da se, barem za početak, automobil sam parkira. Korak u tom smeru napravila je švedska kompanija „Volvo", iz koje najavljuju da će njihov novi sistem omogućiti vozačima da ostave svoja kola na parkingu, a da će vozilo nakon toga samo pronaći prazno mesto i parkirati se.

Sve što je potrebno da vozač uradi jeste da automobil doveze na parking ili u garažu i aktivira ovaj režim rada preko mobilne aplikacije. Dobro je poznato da već duže vreme postoje aplikacije koje vozačima pomažu da pronađu slobodno parking mesto.

Međutim, „Volvo" je otišao korak dalje i pomoću slične tehnologije navigacije osmislio sistem da automobil, koristeći kamere i senzore, sam pronalazi upražnjeno mesto i parkira se.

„Vozač samo ostavi automobil blizu parkinga ili garaže i pokupi ga kasnije kad završi sa obavezama", kaže Tomas Broberg, bezbednosni savetnik u švedskoj kompaniji.

Međutim, sistem automatskog uparkiravanja samo radi u parking objektima i površinama kompatibilnim sa tom tehnologijom. Mnoge automobilske kompanije rade na sličnim sistemima.

Tako su „Audi", „Folksvagen" i „Leksus" razvili svoje koncepte, ali u njihovom slučaju vozilo ne može da pronađe mesto, već vi morate da ga dovezete do slobodnog parkinga, a onda se ono samo uparkirava.

Vlasnici automobila, ipak, neće videti ovu tehnologiju skoro.

„Još se sve nalazi u fazi razvoja. Radimo punom parom da postanemo lider u ovoj oblasti i planiramo da uvedemo prve odlike autonomnog upravljanja na našem novom XC90 modelu", objašnjava Bloberg.

„Volvo" ne bi bio ono što jeste, a da bezbednost nije na prvom mestu. Iz kompanije ističu da je tehnologija potpuno bezbedna i da automobil u režimu automatskog upravljanja reaguje na vozila i na prolaznike.

„Naš pristup je baziran na principu da vozila u autonomnom režimu moraju da budu bezbedna u odnosu na okolinu, druga vozila i nezaštićene prolaznike", navodi Bloberg.

broj komentara 14 pošalji komentar
(četvrtak, 27. jun 2013, 12:30) - gost [neregistrovani]

nije kineski automobil

Volvo pripada kineskoj kompaniji Geely, ali od njih dobijaju samo pare. Sva tehnologija i razvoj rade Svedjani, tako da Volvo sada sve vise i vise postaje Svedski automobil. Kvalitet raste od modela do modela, posto u zadnjih 12 godina nisu smeli da razviju automobil onakav kakav su hteli, posto je Ford tada to diktatorski naradjivao sta smeju koristiti a sta ne.

Vozim dugo godina Volvo i pricam iz iskustva. Sto se izdrzljivost tice, bolji su od njemackih automobila (a vozio sam i Audi-a)...

(četvrtak, 27. jun 2013, 10:28) - anonymous [neregistrovani]

sigurnost

a kada se pocnu krasti dodju sa tel i klepe ti auto kao gospoda jos im i sam dodje

(četvrtak, 27. jun 2013, 10:06) - anonymous [neregistrovani]

druga verzija

za Srbiju bi trebali da izmisle verziju za kulturno ponasanje u saobracaju i postovanje saobracajnih propisa...

(četvrtak, 27. jun 2013, 07:53) - Rocker_CH [neregistrovani]

Ovo postoji vec par godina

Volvo XC60 vec par godina sam parkira pomocu senzora, prati sam predhodni auto u koloni (ako ide sporo), koci ako izleti dete ili sl. sa strane visine preko 80 cm. Cak je i na ovom videoklipu prikazano

(četvrtak, 27. jun 2013, 02:03) - Miodrag [neregistrovani]

Göteborg? ha!

Davno je Volvaja kineska marka! Nema to veze vise sa starim Volvom.

(sreda, 26. jun 2013, 23:45) - anonymous [neregistrovani]

sve je to lepo

ali nije za nas standard nikako, to ce u srbiju masovnije da se koristi kad vecina tih auta budu polovnjaci

(sreda, 26. jun 2013, 21:37) - anonymous [neregistrovani]

verujte

da ovo nema ni u crtanim filmovima:-) koja izmisljotina!

(sreda, 26. jun 2013, 21:15) - anonymous [neregistrovani]

Volvo rules!

Pozdrav iz volvograd - Göteborg

(sreda, 26. jun 2013, 21:05) - anonymous [neregistrovani]

11

lexus i ford vec imaju ovu opciju i to skoro 2-3 godine ,

(sreda, 26. jun 2013, 20:14) - Pedja [neregistrovani]

da da

ovo bi moglo i vise da promeni sve zamislite taksi ???

div id="adoceanrsvdcfhklggd">