Čitaj mi!

Mudrost počinje pitanjem – da li je za slušanje potrebna hrabrost

U vremenu kada dvanaest časova predstavlja dug rok, a vreme reagovanja na vest se meri desetinama sekundi, ima li učenja, može li biti znanja?

„Mudrost počinje pitanjem“, a u tom pitanju su skrivena nova pitanja i namere. Da postavljamo pitanje da bismo nekoga osnažili ili zbunili? Ili da bismo rešili problem, možda polarizovali mnjenje? Da li smo spremni da slušamo drugoga ili nam je cilj da zahtevamo nešto?

Pogled na Istok, pogled na Zapad, da ne zaboravimo Sever i Jug, čini se da su vrlo slični kao retko kada u poslednjih osamdeset godina. Podeljenost na one koji su s nama ili su protiv nas, koji dele naše mišljenje, koje je bez dileme jedino ispravno, i na one koji imaju drugačije mišljenje koje se u potpunosti odbacuje, postala je realnost bez granica!

O tempora o mores!

Veliki Jovan Jovanović Zmaj je verovao: „Znanje je snaga, znanje je moć, učite decu dan i noć.“ Kako do znanja? Može li se bez učenja?

U vremenu kada dvanaest časova predstavlja dugi rok, a vreme reagovanja na vest se meri desetinama sekundi, ima li učenja, može li biti znanja? Nažalost, posledica ima uvek, često sa nezaustavljivim dejstvom i nemogućnošću poništenja! Da li su u pitanju lični, državni ili međudržavni problemi, proces je sličan, a ishod često tragičan (od raskida do rata)!

Sokrat je pre 25 vekova spoznao „Znam da ništa ne znam“, Mišel de Montanja je pre pet vekova bio u dilemi „Šta znam?“. Čini se da smo u 21. veku, na neobjašnjiv način, došli do „apsolutne istine“. Istine „moje društvene mreže ili medija!“.

Od Hladnog rata do „Kraja istorije“ (Fukojama) sa začinom „Sukoba civilizacija“ (Hantington) do novog svetskog poretka (Džordž H. V. Buš), do Kine na „centralnom mestu u svetu“ (Si Đinping), tu smo – gde smo! Podeljeni, posvađani, depresivni, agresivni, pesimistični, podložni manipulaciji verovatno kao nikada ranije!

Quo vadis?

Nedavno, dok sam pričala sa komšinicom, na različite teme o životu, problemima, podeljenosti i strahovima, priznala mi je da smo nas dve izuzetno hrabre jer smo se upustile u razgovor o osetljivim temama! Hrabre jer smo spremne da poslušamo šta svaka misli i zašto tako misli! I da oslušnemo i naslutimo u različitostima, nagoveštaj smisla postojanja! Da li je uopšte moguće drugačije? Da li može bez dijaloga do rešenja? Da li može bez priznanja da uvek ima nešto o čemu ne znamo sve, a druga osoba možda baš to zna, a da ne zna ono što mi znamo? Da li može bez iskrene želje da se nađe spasonosni izlaz sa puta koji nas vodi u hadove neizmernih dubina, i temperature daleko više od ove godine zabeleženih?

Per aspera ad astra!

Nedavno, Nasa je sa svima nama podelila magične fotografije svemira sa svog najmoćnijeg veb-teleskopa koji je poslat u vasionu u traganju za početkom, a možda i budućnošću! I tu pred nama sa Istoka i Zapada i ne zaboravljamo, Severa i Juga, svetlost zvezda i galaksija koje su postojale pre 13 milijardi godina! Od velikog praska do saznanja da se univerzum stalno širi, a da se veliki prasak nije dogodio u jednom trenutku i na jednom mestu, jer univerzum nema centar već je nastajao na različitim mestima!

Pogled nam doseže sve dalje u nepregledni univerzum, vraćajući nas do Sokratove mudrosti i dajući nam nadu na povratak razgovora i s onima s kojima se ne slažemo, i verovanja u e pluribus unum.