Čitaj mi!

I dalje traju avanture najpoznatijeg drvenog lutka

Drveni lutak po menu Pinokio, poznat je širom sveta. Knjiga o njegovim avanturama najprevođenija je knjiga na svetu, a mi smo posetili njegovo rodno mesto Kolodi ne bismo li otkrili zašto su baš ovaj period kao i naredna godina toliko važni za lutka uz koga smo odrastali.

Slavni lutak Pinokio, nastao iz veštih ruku majstora Đepeta, delo pisca Karla Lorencinija poznatijeg kao Karla Kolodija, prošle godine je napunio 140 godina. No u njegovom rodnom mestu Kolodi, slavlje ne prestaje i trajaće i naredne godine, kada će se obeležiti i jubilej od prvog izlaska knjige, Pinokijeve avanture.

„Pinokio je nastao 1881. godine, kada su u dečijim novinama objavljene Avanture jednog lutka. Izlazile su do 1883. da bi u februaru te godine bila objavljena i knjiga Pinokijeve avanture Karla Lorencinija. Ove godine slavimo i 50 godina od početka emitovanja televizijske serije Pinokijeve avanture, Luiđija Komenčinija, jer to je Pinokio koji je najbliži autentičnom, originalnom lutku. Događaju će prisustvovati ćerka režisera, Kristina Komenčini, koja je naša poznata rediteljka. Biće joj uručena nagrada posvećena Pinokiju, u znak sećanja na njenog oca“, kaže Adela Taseli iz Kulturnog parka Pinokio.

Pisac koji je osmislio Pinokijeve avanture rođen je u Firenci, odakle potiče i njegov otac, dok je majka bila rodom iz Kolodija i radila je u Vili Garconi koju je moguće posetiti u okviru obilaska Pinokijevog parka.

„Ovo je kulturni park koji je nastao da bi zbližio decu sa svetom kulture. Ona se igraju među umetničkim delima velikih italijanskih umetnika. Pinokijev park delo je Pjetra Porčinaija, najvećeg pezajžnog arhitekte, a pored njega imamo i baštu sa predivnim leptirima. Tu je i Vila Garconi sa vrtom koji je nacionalni spomenik i jedan od dva toskanska vrta koja su pod zaštitom Saveta Evrope. Nedaleko odavde je i monumentalno drvo hrasta koje je inspirisalo Lorencinija za scenu vešanja. Nazvano je Hrast Pinokija i veštica. Pisac se ovde često igrao, a magični vrt inspirisao ga je za deo priče kada se Pinokio od lutke pretvara u dečaka“, ističe Adela Taseli.

Nakon dve teške godine pandemije, međunarodni turizam se polako vraća u Kolodi, jer je Pinokio poznat u čitavom svetu.

Naime, Nacionalna Fondacija Karlo Kolodi, koja je vlasnik ovog parka i čiji je zadatak da štiti sve ono što je vezano za lik Pinokija, čuva 300 kopija knjige na raznim jezicima, a one najpoznatije nalaze se u biblioteci gde je moguće videti sve te prevode kao i onaj na srpski jezik.

Ovaj kulturni park koji uključuje i kuću leptira, predivan magični vrt, Vilu, biblioteku, te park avantura za decu, očekuje i odrasle zaljubljene u kulturu, arhitekturu i botaniku.