Čitaj mi!

Poražavajući podaci – manje od deset odsto srednjoškolaca posećuje institucije kulture

Prema poslednjem istraživanju koje je sproveo Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, srednjoškolci najviše slobodnog vremena provode uz televiziju, muziku i računare. Posvećeni su sportskim aktivnostima i druženju, dok je kultura veoma zapostavljena.

Svega 8,5 odsto srednjoškolaca posećivalo je institucije kulture, dok najveći deo njih nije učestvovao u kulturnom životu.

Čitalačke navike stavraju se u najmlađem uzrastu i od toga koliko čitaju kao mladi zavisiće njihovo dalje interesovanje.

„Oni su vezani za ovu biblioteku kada su prvi, drugi srednje, a onda prelaze u odeljenje za odrasle i traže ono što su njihova interesovanja. To vrlo često može da bude žanrovska literatura, fantastika, ili nekoga zanima psihologija, ili horor, ili nešto što je ekranizovano, kao na primer Igre gladi“, navodi Biljana Petrović iz Biblioteke Grada Beograda.

„Knjige koje čitaju mladi možemo podeliti na dve kategorije – one koje moraju da čitaju i one koje žele da čitaju. U svetu je prihvaćena kategorizacija 'jang adalt'. Teme i junaci koje biraju i koje čitaju u tom tinejdžerskom uzraztu su, naravno, prvo njima bliski godinama, temama i problemima koji zaokupljaju njihove živote. Dakle, prijateljstvo, ljubav, odnosi sa roditeljima i vršnjacima“, napominje Tanja Vučković iz „Laguna“ i „Delfi“ knjižare.

Inicijativa za odlazak u pozorište ili druge kulturne događaje uglavnom potiče od profesora.

„Mladi srednjoškolci su zainteresovani za kulturu onoliko koliko ih mi stariji usmerimo. Mi se u Petoj beogradskoj gimnaziji trudimo maksimalno, zato smo od strane Ministarstva prosvete ocenjeni kao najrazvijenija školska sredina po pitanju kulture. Mi svaki dan radimo sa đacima, čak i kad je raspust, u svim oblastima stvaralaštva. Ali lično smatram da pažnja države, pažnja Ministarstva prosvete i kulture svakako morala da bude veća po pitanju vezivanja obrazovanja i kulture u srednjoškolskom uzrastu, jer je to ključni uzrast. Ne samo u smislu konzumiranja kultrurnih proizvoda, nego je to ključni uzrast po pitanju strategije države u bliskoj budućnosti“, smatra Rastko Jevtović, profesor u Petoj beogradskoj gimnaziji.

Ipak, veza sa kulturom presudno zavisi i od vaspitanja u kući. Stoga je velika odgovornost i na roditeljima.