Čitaj mi!

U popularnom svetu stripa Sare Andersen prepoznaće se skoro svi

Sara Andersen, mlada umetnica iz Bruklina, svetski je popularna, zahvaljujući stripovima na internetu koje je posvetila mladima. Ima nekoliko miliona pratilaca, a njeni veb-radovi objavljeni su u troknjižju. „Odrastanje je priča za malu decu“, „Okači mački o rep“ i „Velika, pufnasta, srećna grudvica“ su pred srpskom publikom.

„Ovo sam ja“ izgovoriće gotovo svako ko se našao „oči u oči“ sa crno-belim crticama Sare Andersen. Gledate ih, čitate i mislite – ovo su moje avanture, moji prijatelji, kućni ljubimci, ovo je moja svakodnevica od koje mi se i smeje i plače, a često i vrišti.

Duhoviti, britki, topli, kratki prikazi emotivnih odnosa i školovanja, odnosa prema umetnosti i delovanju na društvenim mrežama...

„To su jako dopadljivi, cakani, ali vrlo osvešćeni stripovi za omladinu. Prikazuju njenu borbu sa sopstvenim nesigurnostima, njenu rastuću mizantropiju u odnosu na okruženje koje je ne shvata kao mladu umetnicu. Ima tu njene svakodnevne muke, borbe sa ustajanjem iz kreveta kada ne mora ili borba sa ispitima dok je još bila na studijama“, objašnjava prevodilac Draško Roganović.

U troknjižju Odrastanje je priča za malu decu, Okači mački o rep i Velika, pufnasta, srećna grudvica su i Sarini ilustrovani eseji o različitim temama. Otkriva kako je zavolela mačke, zašto je postala kradljivica muških džempera, njena nastojanja da poboljša komunikaciju sa svetom. Najvažniji esej govori o stvaranju u savremenom dobu i svojevrstan je vodič za mlade kreativce.

Roganović ističe da je Sarina želja da pomogne mlađim naraštajima koji hoće da se bave umetnošću i crtanjem stripova ili bilo čega na internetu, da im pomogne kako da se izbore sa negativnošću, kritikama, i toksičnom atmosferom koju internet mladima danas prvo servira.

„Nikada se ne bojte biti svoji i smejati se sebi. U svetu u kojem svaka osoba, bilo dobra, bilo loša, ima glas, nadam se da ćete uzeti olovku u ruke i stvarati“, savetuje mlade umetnike Sara Andersen i na internetu i na predavanjima u umetničkim školama i akademijama.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">