Čitaj mi!

Lutaju, putuju i uče – ne samo patuljci već i mladi čitaoci

Pisac je na pravom putu ako istrajava u ljubavi i brižnosti za nepoznato dete koje će uzeti knjigu sa police, ne nameće svoje mišljenje, neguje jezik i piše knjige koje inspirišu, veruje Gordana Maletić.

Istine o životu i svetu koji nas okružuje mogu se sasvim razgovetno čuti i od baštenskih patuljaka, uverava nas Gordana Maletić. U njenoj knjizi oni nisu samo ukrasi već živahna plemenita majušna bića britkog uma.

Misteriozno nestaju, lutaju ali se i vraćaju u vrt i unose pometnju u život jedne devojčice, njene porodice i prijatelja.

"Mislim da nam je neophodno da imamo tu neku lepu jednostavnost koja karakteriše u stvari književnost za decu, a istovremeno mora se biti razumljiv, i to je ono na čemu danas najviše istrajavam, osim toga da moramo prevashodno biti zanimljivi i imati neke lepe, interesantne i dobre teme", rekla je Gordana Maletić.

Lutaju, putuju i uče, ne samo junaci knjige već i mladi čitaoci.

Žiri dečje kritike kaže, između ostalog, da knjiga pruža priliku da pročitaju o mnogim zanimljivim avanturama. Sviđa ima se što su patuljci domišljati i pametni i preporučuju svoj deci sveta.

Čitajući svojevrsnu detektivsku priču, deca zapažaju moć prirode, važnost bliskosti i povezanosti sa svakim bićem u svetu u kojem žive.

"U nekoj svojoj dubini ima i neke poruke o tome da nam je važno da se čitavog života učimo, da nam je bitno čitanje, da nam je bitna bašta koja simboliše sam život i taj neki protok vremena", rekla je Gordana Maletić.

Nije joj prvi put da je deca nagrade "Dositejevim perom" i vrlo je na to ponosna.

Nagradu "Neven" svaki pisac priželjkuje i iščekuje. Obe su joj važne i potvrđuju da ide pravim putem, uvek u susret biću mladog čitaoca.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">