Nova aplikacija – "Kviz znanja iz srpske kulture"

Kako bi se kultura učinilo dostupnijom i zanimljivijom za mlade, prema ideji Ministarstva kulture i informisanja, uz podršku Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, napravljena je aplikacija za mobilne telefone "Kviz znanja iz srpske kulture".

"Na ideju da se napravi aplikacija došlo se tako što smo, baveći se digitalizacijom Ustanova kulture u Srbiji, koje su nosioci procesa digitalizacije, shvatili da je dosta toga urađeno", rekao je gostujući u Jutarnjem programu Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture za digitalizaciju.

 

Ustanove kulture su mnogo toga uradile za kratko vreme, imaju svoje aplikacije, mnogo toga da ponude publici ali to nije vidljivo na jednom mestu, objasnio je Masliković.

"Mi smo krenuli u dosta akcija da to sprovodimo, jedna od njih je pretraživač kulturnog nasleđa Srbije, Gugl srpske kulture, koji pokazuje sve što ima u Ustanovama kulture, vremensku liniju srpske kulture. Deca, mladi i svi zainteresovani mogu da vide u periodu od Vinčanske kulture, Lepenskog vira do današnjice šta je to sve što se dogodilo u srpskoj kulturi i koji su to temelji naše kulture", kazao je pomoćnik ministra kulture za digitalizacju

"Kviz znanja iz srpske kulture" je način da se na jedan brz i lak način stičete znanja. U pitanju je test opšteg znanja i kulture gde učenjem dovodite sebe više na društvenoj lestvici, tako što ćete moći lakše da komunicirate, imati teme za razgovor, moći ćete da se istaknete u svom okruženju tako što ćete znati neke podatke koji drugi ne znaju.

"U pitanju su tri oblasti: kultura i kulturna istorija, kulturno nasleđe i umetnost. Postoji 439 pitanja, biće ih uskoro za 200 više i kako vreme ide biće ubacivana nova pitanja kako bi test uvek bio atraktivan i svež", istakao je Masliković.

Postoje dva moda ulaska kada skinete aplikaciju sa "gugl stora" ili sa "ap stora" – vežbanje i testiranje.

Vežbanje, gde uz pomoć aplikacije, veštačke inteligencije dolazite do nekih odgovora, ako odgovorte netačno ona se ponavljaju sve dok ne odgovorite tačno.

Kada se registrujete onda idete na testiranje, prolazite kroz kviz, dolazite na rang listu, u odnosu na vreme i broj odgovorenih pitanja.

Ono na čemu će ministarstvo raditi u budućem periodu, jer je ovo početna verzija,  jeste saradnja sa prosvetom koja će dovesti da kviz postane deo novog digitalnog sveta, predmeta koji se uvodi u škole, tako da deca mogu u različitm oblastima da se međusobno takmiče na času.