Čitaj mi!

Biografije dve muzičke legende – Lenard Koen i Kurt Kobejn

Biografije poznatih muzičara su uvek popularna literatura, a među knjigama koje su nedavno objavljene ističe se biografija slavnog Lenarda Koena „Tvoj sam čovek“ Silvi Simons i „Kurt Kobejn legenda koja živi“ koju je napisao njegov menadžer Deni Goldberg.

O Lenaradu Koenu, autoru koji je podjednako dobro stvarao nezaboravnu muziku i stihove, mnogo se pisalo. Knjiga Tvoj sam čovek - biografija Lenarda Koena  koja se pojavila u našim knjižarama je po mnogo čemu specifična, navodi Marija Rajšić Miljević. Napisala ju je Silvi Simons, poznata, nagrađivana muzička novinarka. Knjiga ima skoro 600 strana i predstavlja zaista iscrpnu biografiju poznatog muzičara.

Simonsova prati život i odrastanje Lenarda Koena još od ranog detinjstva u Kanadi i života u bogatoj jevrejskoj porodici. Govori o tome kako je u devetoj godini ostao bez oca, kako je otkrio poeziju čitajući Lorku, kako je naučio da svira gitaru od jednog Španca koga je upoznao parku, preko njegovih velikih uspeha i svemu što mu se dešavalo tokom bogate karijere.

Knjigu Tvoj sam čovek - biografija Lenarda Koena Silvi Simons mnogi smatraju jednom od najboljih biografija poznatog kantautora, navodi Uroš Kotlajić. U prevodu Novice Petrovića delo su objavili „Treći Trg“ i „Srebrno drvo“. Prvo izdanje je objavljeno još 2012. godine dok je Koen još uvek bio živ, a ono što je za srpsko izdanje specifično je to da je Silvi Simons nakon njegove smrti 2016. godine dopisala poslednje poglavlje, tako da zainteresovani imaju priliku da pročitaju kompletnu biografiju Lenarda Koena.

„Koen je vrlo specifična pojava na svetskoj muzičkoj sceni. On je podjednako jak i kao pesnik i kao muzičar, ali i kao čovek koji je vrlo različitim interesovanjima bojio i svoje intervjue i svoj život. On je trajao izuzetno dugo. Bio je popularan već u rano vreme hipika, a do smrti je uživao izuzetno poštovanje i publike i kritike. Njegov koncert u Areni je verovatno jedan od najboljih koncerata na kome sam u životu bio i bio je to pravi praznik što smo uspeli da ga vidimo i čujemo uživo“, smatra Petar Janjatović, rok kritičar i muzički novinar.

Kurt Kobejn legenda koja živi

Za razliku od Lenarda Koena koji je živeo 81 godinu i u 79. nastupao na koncertima, Kurt Kobejn je izvršio samoubistvo u 27. godini. Dosta knjiga je napisano o životu frontmena „Nirvane“, ali knjigu koja je nedavno objavljena kod nas je napisao Kobejnov menadžer, Deni Goldberg, koji ga je upoznao kada je „Nirvana“ objavila svoj prvi album.

Kako napominje Mirko Bižić, prevodilac knjige Služeći slugu: Kobejn legenda koja živi, Deni Goldberg je ovu knjigu napisao posle skoro četvrt veka od Kobejnove smrti. Ovo je knjiga čoveka koji nije muzičar, već poslovni čovek, ali se u međuvremenu vezao za Kurta kao čovek i prijatelj. S obzirom na to da je bio znatno stariji, bio je naka vrsta očinske figure i vodiča koji ga je provodio kroz taj težak korporativni svet u kome mlade zvezde često ne uspevaju da se snađu, pogotovu tako senzitivni ljudi kao što je bio Kurt.

Petar Janjatović smatra da je Kurt Kobejn poslednji veliki autor svetskog rokenrola.

„Ne samo zato što je prerano završio i ušao u čuveni 'Klub 27', već ono što je sa svojim bendom 'Nirvana' napravio je zaista bila mala revolucija u trenutku kada je izgledalo da više u popularnoj muzici nema prostora za revolucije“, naglašava Janjatović, koji čitaocima skreće pažnju i na biografiju Kita Ridžardsa iz „Rolingstonsa“ i knjigu Teodora Lorenčiča Lajbah 40 godina večnosti. Mnogo rokenrola se može naći i u knjizi priča Teofila Pančića Avenija Viktora Bubnja.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">