Čitaj mi!

Beograd je dečja prestonica - stigli gosti iz 12 zemalja

Posle dve godine pauze zbog pandemije Beograd je ponovo dečja prestonica Evrope. Na 53. „Radost Evrope" i u goste beogradskim osnovcima stigla su deca iz 12 zemalja.

Moto manifestacije su stihovi Duška Radovića „Zamislite deco...", a program posvećen stogodišnjici njegovog rođenja. Radost, pesma i osmesi na karnevalu u Knez Mihailovoj ulici.

Svečani defile tri stotine učesnika, u kostimima i tradicionalnim nošnjama ponovo svedoči o evropskoj kulturnoj raznolikosti.

„Došao sam ovde da igram narodne bugarske igre. Drugi put sam ovde. Prvi put sam bio na Radosti Evrope 2019. i grad mi se mnogo sviđa", rekao je Dimitar Zlatev, iz Haskova u Bugarskoj, predstavnik KUD-a „Zlatna Trakija".

„Imam 10 godina, a dolazim iz Nemačke. Za nastup smo pripremili dva plesa. Jedan je mazurka a drugi je takođe klasičan, ali u modernijem izvođenju", izjavila je Lizbet Kene.

„Ja sam Ana i ja ću ugostiti Maniken i Stelu dok su ovde. Pre par meseci u junu smo bili u Norveškoj i oni su nas ugostili i bilo je stvarno izvanredno", podelila je utiske Ana Ložajić učenica OŠ „Miloš Crnjanski".

Koncerti se održavaju u Dečjem kulturnom centru Beograd, a onaj završni, zajednički - u MTS dvorani 4. oktobra.

Bez stihova Duška Radovića „Sve što raste, htelo bi da raste..." ne može se zamisliti ni jedna „Radost Evrope".

„On je kreator naše himne Zdravice i sačinio je, osim toga, povodom osnivanja manifestacije, Rečnik prijateljstva, to je 15 pojmova koji su zajednički za svu decu Evrope ali i sveta. Svi muzičko-scenski programi posvećeni su Dušku Radoviću", kaže Ivana Tabori Obradović, urednik Manifestacije.

Učesnicima Manifestacije na prijemu u Palati Srbija prijatan boravak i nova prijateljstva u Beogradu poželeli su ministri.

A u ime svih gostiju i njihovih domaćina, đaka beogradskih osnovnih škola zahvalila su deca iz Nemačke i Bugarske, igrom, svako na svoj način.