Čitaj mi!

Audio-vizuelno delo u produkciji Tematskih kanala Radio Beograda pobednik ovogodišnjeg takmičenja COPEAM

Audio-vizuelno delo „Sefardi – Nit Mediterana“ autorke Marije Vitas u produkciji Tematskih kanala Radio Beograda koje je predstavljalo RTS na regionalnom konkursu COPEAM – „Kreirajte program uz korišćenje arhive“, pobednik je ovogodišnjeg takmičenja. Tema je bila „Odnos među mediteranskim zemljama: istorijska perspektiva“.

Već izvesno vreme, Radio Beograd se, pored zvuka, bavi i audio-vizuelnim sadržajima, budući da je u 21. veku uobičajeno za modernog slušaoca da na multimedijalnim platformama, pored čistog zvuka, traži i video-materijal.

Ovaj projekat i osvojena nagrada jesu potvrda kvaliteta koji Radio Beograd i na tom polju pruža.

Delo Sefardi – Nit Mediterana govori o Sefardima i sefardskoj muzici, kao jasnom primeru povezivanja različitih tradicija i naroda.

Izlaskom iz Španije krajem 15. veka, Sefardi su se kretali i privremeno ili stalno naseljavali na širem području Mediterana. Nihovo nasleđe je primer uzbudljive i nedokučive kulturne razmene, koja se vekovima odvijala na Mediteranu.

Tokom 20. i u prvim decenijama 21. veka, sefardskoj muzici ne opada popularnost. Naprotiv, ona je nepresušni izvor savremenog preispitivanja identiteta sefardskih umetnika, ali i inspiracija kreativnim stvaraocima nesefardskog porekla širom sveta.

Pored autorke, u realizaciji projekta su učestovali i Marijana Rajić, Ognjen Škrbović i Snežana Grujić.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 26. sep 2021, 10:25) - Goran Španja [neregistrovani]

spanjag@gmail.com

Malo se zna o Sefardima i sefardskoj umetnostima i uvek me raduje da vidim da se pojavljuju tekstovi iz umetnosti i kulture Sefarda

(četvrtak, 03. jun 2021, 20:33) - Ђурађ Ходочасник [neregistrovani]

Излазак из Шпаније?

1492-е, су католички бојевници истеривали све друге вернике са Иберијског полуострва, па су Сефарди (Иберијски Јевреји), који нису хтели да приме Католичанство бежали у друге земље. Многима од њих је Османски Султан дао уточиште и привилегије на окупираним српским територијама. О томе је писао и Иво Андрић у својим делима - можда је зато и добио Нобелову награду.