Terakota uprkos koroni uspela da okupi svetske umetnike u Kikindi

U Kikindi se održava 39. Simpozijum skulptura u terakoti "Terra" uz učešće šest stvaralaca iz celog sveta. Do kraja jula oni će imati priliku da stvaraju skulpture od gline – materijala autentičnog za banatsku ravnicu.

Mark Lutold iz Njujorka jedan je od šest učesnika ovogodišnjeg simpozijuma skulpture „Tera“ (Terra). I pored pandemije, 58-godišnji profesor akedemija u Šangaju i Njujorku nije ni trenutka oklevao da dođe u Kikindu, jer svaki umetnik samo jednom dobija poziv za učešće u svetski jedinstvenoj radionici.

„Fantastični utisci, zaista sam impresioniran. Nije veliki grad, ali imaju svetsko dešavanje. Nije ni čudo što je umetnicima stvar prestiža da stvaraju ovde, jer su uslovi odlični“, istakao je Lutold. 

„Jako sam se obradovala pozivu. To mi je bila velika i čast što ovde sudjelujem, a nadam se da ću barem doći u posjetu kad već neću moći biti sudionik“, kaže Tamara Sekulić, umetnica iz Osijeka u Hrvatskoj.

Vajar iz Bukurešta Nikolae Moldovan ističe da je za njega učešće u radionici važno iskustvo, jer je u pitanju mesto gde se rađaju monumentalna dela u terakoti: „Ljudi su profesionalci, imamo svaku pomoć i atmosfera je pozitivna“.

„Imam neki osećaj da ovde u popuno neku drugu dimenziju se uđe kada krene da se radi i zaista čovek se isključi od svega, potpuno se posveti tome i mislim da koliko god vremena da imamo da nije puno“, kaže Mirjana Blagojev, profesorka umetnosti iz Novog Sada.

U prostoru nekadašnje kikindske fabrike crepa iz 1895. godine neobičan atelje umetničkog saziva „Tera“ na kome je do sada učestvovalo više od 200 vajara.

„Kudikamo je sada olakšan odabir umetnika, u vreme interneta imamo lakoću uvida u produkciju vajara sveta, tako da tu nema problema. Problem imaju vajari da ne izgube strpljenje, da sačekaju da dođu na red!“, objašnjava Slobodan Kojić, direktor „Tere“ iz Kikinde.

„Nova prijateljstva i nova iskustva u ovim nenormalnim uslovima i ja se divim organizatoru kako je uspeo da smogne snage da okupi ovako dobar saziv umetnika i da dalje nastavi da radi ovaj naš čuveni simpozijum 'Tera'“, navodi Slobodan Stojanović, umetnik iz Beograda.

U fundusu kikindske „Tere“ nalazi se više od 1.000 skulptura. Izložbom dela nastalih na ovom sazivu biće po tradiciji otvoren naredni, jubilarni 40. svetski simpozijum terakote.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 24. jul 2020, 20:18) - MARGARITA [neregistrovani]

Negiranje virusa

A pandemija kao da ne postoji. Izgleda da Kikinđani nisu ništa naučili iz svoje Korona krize. Šteta...