Ko su pobednici Međunarodnog bijenala umetnosti minijature

Petnaesti Međunarodni bijenale umetnosti minijature – najveća i najobuhvatnija izložba malog formata, svetskoj javnosti biće predstavljen 6. juna u Modernoj galeriji Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu. Gran pri bijenala dobio je Zoran Bogdanović, umetnik iz Australije.

U konkurenciji radova više od 420 autora iz tridesetak zemalja, Bogdanoviću je dodeljeno ovo priznanje za skulpture Daily samples / Sunset, Daily samples / Sunny Day – Emancipovana forma, Osvajanje prostora.

Za razliku od svih prethodnih manifestacija, zbog pandemije koronavirusa, otvaranje Bijenala biće skromnije, a posetioci izložbe moraju da se pridržavaju preventivnih mera koje propisuje Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Održavajući kvalitet i kredibilitet manifestacije, organizator izložbe Kulturni centar ovoga puta predstaviće 689 radova koje potpisuju 423 autora iz 27 zemalja sveta.

Selekciona komisija u sastavu: Božidar Plazinić, predsednik, Sanja Filipović i Đorđe Stanojević, za izložbu je odabrala samo originalne radove, nastale u poslednje dve godine, ocenjene kao dela visokog umetničkog i profesionalnog dometa.

Na poziv organizatora, u okviru velike postavke, biće izloženi i odabrani radovi 12 umetnika – učesnika Bijenala minijature iz Rusea (Bugarska). Selekciju je napravila Elena Velikova.

Prema odluci žirija 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature, koji su činili: Monika Miler (predsednica) iz Nemačke, Sofija Ječina (Rusija) i Božidar Plazinić (Srbija), dodeljeno je i sedam prvih nagrada u različitim disciplinima.

Prvu nagradu za slikarstvo dobio je Nikolaj Buzov iz Bugarske za rad Heksafleksagon VI, Heksafleksagon VII, za grafiku je nagrađena Joana Papadimitriju iz Velike Britanije za Pogled, Isceljenje, a za skulpturu Dragana Kojić iz Srbije za rad Izdizanje 1, Izdizanje 2.

Prva nagrada za crtež pripala je Branku Rakoviću iz Srbije za radove Čista duša i Priroda.

Prva nagrada za primenjenu umetnost dodeljena je Rastku Ćiriću iz Srbije za Light for life, laureat nagrade za fotografiju je Tanasis Raptis iz Grčke za Akt 1, Akt 2, a prva nagrada za intermediju dodeljena je Milici Janković iz Crne Gore za Promissed land, Presence in white.

Pohvale je dobilo sedmoro autora iz Srbije – Irena Kuzmanović za slikarstvo, Jelena Sredanović za grafiku, Mladen Marinkov za skulpturu, Sandra Nikač za crtež, Sanja Dević za primenjenu umetnost, Dubravka Lazić za fotografiju i Slobodanka Milošević u kategoriji intermedijalnih radova.

Dobitnik gran prija dobija 1.500 evra, a vrednost sedam ravnopravnih prvih nagrada iznosi 500 evra.

Nagrađeni radovi ulaze u Zbirku Bijenala (novčana nagrada podrazumeva otkup rada), a izložbu će tradicionalno pratiti katalog. Izdanje je dvojezično, ukoričeno tvrdim povezom i u dimenzijama eksponata (10 x 10 cm).

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 23. maj 2020, 22:37) - Jovo [neregistrovani]

бијенале ?

Биенна́ле bi = 2 , ennale ( annuus ) = godina , sto bi znacilo u prevodu umetnicka priredba svake 2 godine a nikakvo bije i bijenje .