Читај ми!

Како је Мунково ремек-дело скривано од нациста у штали у Норвешкој

„Плес на плажи“, слика Едварда Мунка која је за време Другог светског рата од нациста скривана у штали у Норвешкој, биће понуђена на аукцији у Лондону 1. марта.

Слика Едварда Мунка, која је била сакривана у штали поред верзије „Вриска“, како би избегла немачке војнике, биће продата на аукцији, а власници ће приход поделити са наследницима Јеврејина који је бежећи од нациста био приморан да је прода.

Аукциону продају монументалног Плеса на плажи организоваће кућа „Сотби“ у Лондону 1. марта, а процењује се да ће достићи цену између 12 и 20 милиона фунти, то јест од 13,5 и 22,5 милиона евра.

Широка нешто више од четири метра, слика представља загонетну композицију на којој се налазе фигуре које плешу и две највеће уметникове љубави – везе које су се завршиле трагедијом и сломљеним срцем.

Слику продаје породица Томаса Олсена, норвешког бродовласника и Мунковог комшије, који је умро 1969. године. Олсен је слику купио у Ослу 1934, само неколико месеци након што је Курт Гласер, угледни немачки академик, био приморан да je прода у Берлину.

Обојица су били блиски пријатељи уметника, који је био ангажован и да слика портрете њихових супруга, Хенријете Олсен и Елсе Гласер.

Сада, преко „Сотбија“, њихови потомци су преговарали о предстојећој продаји дела, исправљајући тако барем једну грешку нациста који су тридесетих година 20. века укључили Мунка међу уметнике забрањене као „дегенерисане“.

Плес на плажи био је део ремек-дела које се састојало од 12 великих панела које је Макс Рајнхард, позоришни редитељ, наручио 1906. године за своје авангардно позориште у Берлину.

Мунк је дизајнирао сценографију и Рајнхард га је замолио да за кружну бину наслика декорацију која би окруживала публику у сали на горњем нивоу, урањајући је у оно што је уметник назвао „слике из модерне психе“.

Када је позориште реновирано 1912. године, панели су раздвојени и Плес на плажи је купио Гласер, директор Берлинске државне уметничке библиотеке, који је, осим више научних публикација, објавио прву немачку монографију о Мунку и саставио изузетну уметничку збирку.

Прогањан од стране нациста због свог јеврејског порекла, Гласер је остао без посла и његов стан је заплењен. Хитно је продао своју уметничку колекцију и побегао у Швајцарску, да би на крају стигао до Америке, где је умро 1943. године.

Плес на плажи био је део Олсенове изузетне колекције од око 30 Мункових дела. Након што је Британија објавила рат Немачкој, сакрио их је у забаченој штали у норвешкој шуми.

У збирци је била и верзија Вриска коју је „Сотби“ продао у име породице Олсен за рекордних 119,9 милиона долара 2012. године.

Део прихода од те продаје усмерен је на недавно поновно отварање Мунковог музеја у Ослу, који је међу највећим светским установама посвећеним индивидуалном уметнику.

Феноменалан историјат Мунковог дела 

Луцијан Симонс, потпредседник „Сотбија“ и шеф за реституцију на светском нивоу, рекао је за Обзервер: „Ово није само невероватна слика, са невероватним пореклом и везу са Максом Рајнхардом, који је био суперзвезда у свету позоришта, већ такође има и невероватну причу да је припадала двојици великих покровитеља овог уметника“. 

Гласер и његова прва супруга, истиче Симонс, редовно су посећивали Мунка у Ослу, а када је Мунк долазио у Берлин током двадесетих, одседао је код породице Гласер.

„Исто тако, Олсенови су имали кућу одмах поред Мункове. Ово је феноменална слика и има феноменалну историју“, поручује Симонс.

Плес на плажи ће вероватно изазвати интересовање широм света јер је то једини део циклуса који остаје у приватним рукама. Сви остали су у музејима. Јавности ће бити доступна уочи аукције у „Сотбију“ у Лондону, од 22. фебруара до 1. марта. 

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво