Читај ми!

Пљескавица за Гиниса - тешка 67,2 килограма, направљена у Лесковцу

Најатрактији део програма 32. лесковачке Роштиљијаде је прављење највеће пљескавице на свету. Пљескавица је за 200 грама већа него претходне године. Нови рекорд је 67 килограма и 200 грама, а екипа која је направила је стара, Лесковчанима добро позната.

Овај тренутак са страхом и неизвешношћу сви ишчекују. Ако се пљескавица успешно окрене рекорд је ту. Шести пут на лесковачкој Роштиљијади обарају га Предраг Лазаревић и Љубиша Ђорђевић.

„Следеће године позивам конкуренцију да се јави на такмичење, да они увећају рекод, па онда ми. Мораћемо овај плех и рос да повећамо или прелазимо количину меса за оволику пљескавицу", рекао је Предраг Лазаревић, мајстор роштиља.

Шампионском тиму ове године прикључио се професор гастрономије Ивица Здравковић. Још једно признање у богатој кулинарској биографији.

„Ово једино нисам урадио што се тиче роштиља. Такмичио сам се на свим могућим такмичењима, али увек ми је жеља била да највећу Гинисову пљескавицу окренем и испунила ми се жеља", рекао је Ивица Здравковић, мајстор роштиља.

Ништа овде није лако, јер је требало 67 килограма и двеста грама роштиљ меса добро уместити, обликовати, развући на плех и што је најважније добро испећи са обе стране. Сваки корак припреме прати жири.

Да би резултат био регуларан пљескавица приликом окретања не сме да пукне.

„За 200 грама више него прошле године, 67 килограма и 200 грама, 190 пречника, а 2,6 центиметара у прављењу, у печењењу 171 пречник, дебљина и 2,4 ", рекао је проф. Момчило Цонић, председник жирија.

Сочна и укусна највећа пљескавица традиционално је подељена публици. Нема времена да се скаре потпуно охладе. Предстоји још један рекорд, прављење пљескавице из руку тешке четири и по килограма.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво