Читај ми!

Поштаре на миланским улицама ће заменити робот „Јапе“

Све оно што смо некад гледали у научнофантастичним филмовима и замишљали као део неке далеке будућности, у многим светским градовима постаје стварност. Тако поред најављених дронова-таксија који ће превозити путнике у Риму и Милану, и аутобуса без возача, тренутно је у експерименталној фази и увођење робота уместо поштара у Милану.

Тежак 50 килограма и висок око метар, „Јапе" је нови робот поштар који је почео са експерименталним радом у миланском кварту Кашина Мерлата. Име „Јапе“ је акроним од "Your Autonomous Pony Express" и биће у стању да пренесе 10 килограма поште.

Тест ће трајати око годину дана и првих шест месеци ће се кретати само у тзв. Аптауну – резиденцијалној области у северозападном делу Милана. На тај начин ће се робот упознати са улицама, шта је неопходно како би могао да се снађе уколико наиђе на било какве препреке и слично.

У експерименталну фазу ће бити укључена два робота, а циљ је да се за годину дана уведе још осам. Њих ће пратити тим људи који ће анализирати њихово понашање и који ће интервенисати при евентуалним грешкама.

Након првих шест месеци, робот ће кренути са експерименталном фазом испоручивања поште. Преко апликације, тј. кју-ар кода, корисници ће моћи да отворе шалтер и на тај начин ће ставити у робота пакет или писмо за испоруку. Крајњи циљ је да робот поштар започне свој рад на свим улицама Милана.

Експериментална фаза је могућа захваљујући Одељењу за дигиталну трансформацију Министарства економског развоја, Министарства за инфраструктуру и одрживу мобилност, те Општини Милано.

„Јапеа“ је конструисала млада фирма која је део групе „Новиа“ тако да буде сасвим сигуран за људе око себе – не иде брзо, има системске сензоре који му омогућавају поглед у распону од 360 степени, поседује камеру, разглас, тродимензионални ласерски скенер који „види” и до 150 метара удаљености.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво