Читај ми!

Хитлеров сат продат за милион евра

На аукцији у САД продат је сат за који се сматра да је припадао Адолфу Хитлеру. Произвођач сата је компанија „Хубер“, а на сату су угравирани иницијали Хитлера и кукасти крст.

Аукцијску продају коју је организовала кућа "Alexander Historical Auction"  у Мериленду, осудили су јеврејски лидери. Из аукцијске куће навели су да је продаја циљ да се сачува историја.

У каталогу продаје наведено је да је сат Хитлер добио као поклон 1933. године, а као сувенир су га запленили француски војници који су заузели Хитлерову  викендицу у Бергхофу 30. маја 1945. године.

На аукцији се нашла и хаљина која је припадала Хитлервој љубавници Еви Браун, фотографије нацистичких лидера са потписима, звезде које су носили Јевреји у Холокаусту.

У документима које је аукцијска кућа припремила наводи се да је немогуће доказати да ли је Хитлер носио овај сат, али да су стручњаци закључили да постоји апсолутна могућност да је припадао Хитлеру.

На аукцији није постигнута планирана цена од  два до четири милиона долара, која је била очекивана по проценама стручњака.