Читај ми!

За скадарлијским столом као у стара времена

Скадарска улица је била центар друштвеног, културног и политичког живота некадашњег Београда. Дугачка је скоро 400 метара и успела је да одржи аутентичан излед, какав је одувек имала. Пре 150 година добила је име. Тим поводом Радио Београд је синоћ директно преносио емисију „За скадарлијским столом“.

Када Жанка Стокић запева, друштво јој праве чича Илија Станојевић, Софка Николић и Добрица Милутиновић. Баш та весела дружина оживела је у Скадарлији.

„Једна мало сентиментална прича из Скадарлије из куће Ђуре Јакшића. Како је некада било овде, како су се глумци проводили, ко су били велики људи почетка 20. века, и не дамо их забораву“, наводи глумица Мина Лазаревић,

Присетила се публика великих скадарлијских имена, али и уживала у староградским песмама.

„Прославити 150 година је велики датум, не само за Београд већ и за Србију, јер ово је једно од најлепших места које Србија може да представи као туристичку понуду“, сматра Милан Милосављевић, глумац.

За све оне широм Србије који нису били у прилици да погледају представу, могли су да је послушају. И то у директном преносу на Првом програму нашег радија.

„Радио Београд је желео да учествује у овом обележавању 150 година откако је ова улица добила име. Ово је улица младости Београда, некада је била препуна и мене радује што је и вечерас препуна. Али је у овом музичко-драмском комаду наша жеља да се присетимо 1927. године и свега онога што се дешавало у Скадарлији, када је наша чувена глумица Жанка Стокић добила награду и са својим пријатељима покушала да обележи то своје велико признање. Тако да, хоћемо да вратимо дух Скадарлије. То је суштина целе приче“, наглашава Милан Недић, директор Радио Београда.

Суграђани су, кажу, уживали у представи коју им је Радио Београд даровао. Углас кажу: Скадарлија је имала и још увек има душу.

Скадарска улица једна је од најстаријих у Београду. Пре 150 година звала се Циганска мала. Свашта памти – у њој су се одржавале прве свадбе, игранке, опере. Судећи по веселој атмосфери која је синоћ владала, ведар дух је још дуго неће напустити.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво