Читај ми!

Моја јединствена Ковачица - уље на платну на коме ради 19 сликара поводом важног јубилеја

У Ковачици се ове године обележава 220 година од досељавања Словака. Тај велики јубилеј сликари ће обележити тако што ће заједнички урадити слику великог формата за Галерију наивне уметности, и приказати је на прослави у мају. Радови на том делу су у току.

Уље на платну под називом Моја јединствена Ковачица ради 19 сликара, чланова Галерије наивне уметности из Ковачице, Падине и Опова.

Представљају сећање на долазак Словака у ове крајеве 1802. године.

Делом доминира црквено здање, а ту су и салаши, сељаци, призори из њиховог живота некад, стари обичаји.

„Представљам рад и живот овде у Ковачици, рад сељака и мало игру дечију, фолклор, црквене обичаје, рад на њиви, мртву природу и сличне теме", рекла је сликарка Марина Петрик.

„Ја ћу сликати бундеве. Мој симбол плодности у Банату су бундеве. То је врло чест мотив нас сликара. Некако бундева подсећа на плодност, родност, благородност, а Војводина је препуна тога", каже сликар Драго Терзић.

Ковачички уметници су већ урадили неколико заједничких слика великог формата, али ово је прва која ће остати у општинској Галерији.

„Свако од сликара је препознатљив по својој сопственој тематици и оригиналности коју ставља на платно, али све то мора да се укомпонује у једну заједничку слику", изјавила је директорка Галерије наивне уметности Ана Жолнај Барца.

„Ова велика слика није скуп 20 слика, него је то једна слика коју ради 20 сликара. Да би се усагласили на њој, да би показали оно што најбоље знају, а то је љубав према свом месту и сликарству", рекао је сликар Штефан Варга.

Посетиоци Галерије слику ће моћи да виде од 14. маја, када ће бити одржана прослава 220 година од доласка Словака у Ковачицу.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво