Читај ми!

Рода Првоје слетео у гнездо у Тарашу, зими је дошао крај

Десети пут заредом мужјак беле роде Првоје, први се вратио у своје гнездо у Тарашу код Зрењанина, и на тај начин означио, по веровању мештана, крај дуге зиме и долазак пролећа. Родама су се и овај пут највише обрадовали најмлађи.

За разлику од претходних година, овога пролећа Првоје је, у Тараш долетео са две пратиље, али оне су продужиле даље, да у још неком војвођанском селу обрадују најмлађе.

„Десету годину заредом ове године славимо јубилеј његовог доласка и сви се радујемо у селу“, каже Александра Цуцић Маровац, председник удружења „Тарашке роде“.

Тараш, банатско село које је 2015. године проглашено за Европско село рода, и даље спада у места са највише гнезда белих рода. 

Како наводи председница Удружења, број гнезда у Тарашу варира. Прошле године је било 30 парова, пре тога 38, а 2019. било их је само 26. Међутим, сада се полако повећава.

„Мени, супругу и нашој породици, али ето, да кажем мени и супругу, роде су донеле две дивне девојчице, и сада да кажем, пре месец и по дана. једног дивног дечака. Ми у Тарашу верујемо да нам роде доносе децу“, у шали наводи Александра.

У част доласка првих рода, већ седму годину у селу се, у организацији Удружења грађана „Тарашке роде", вртића и основне школе, одржава манифестација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи