Читај ми!

Збогом несаници – аутобус за дремку и разгледање града у Хонгконгу

Локална туристичка компанија у Хонгконгу нуди петочасовни обилазак града аутобусом, за становнике који пропуштају путовања због пандемије или им само треба дремка.

Скоро две године након пандемије коронавируса, Чарлс и Џени Чунг чезну за одласком из свог дома у Хонгконгу. Али с обзиром на то да су путовања у иностранство забрањена строгим карантинским захтевима на територији Кине, пар је пронашао другачији начин да се опусти: пет сати вожње аутобусом.

"Bus Sleeping Tour" коју организује локална компанија „Улу травел", најављује се као најдужа аутобуска рута у Хонгконгу од 83 километра.

Уз пратњу туристичког водича, тура обухвата обилазак бројних места која су прихватљива за прављење фотографија за Инстаграм.

Скоро 70 одсто становника Хонгконга има проблема са спавањем, показало је телефонско истраживање које је прошле године спровео кинески универзитет у Хонгконгу. Винг Јун Квок, професор и директор универзитетске јединице за проучавање сна, истакао је да је становништво Хонгконга међу најненаспаванијима на свету.

„Становницу Хонгконга имају навику да на спавање одлазе касно, углавном после поноћи, али се буде веома рано ујутру. Зато имају релативно кратко трајање сна у поређењу са људима из других делова Азије", истакао је професор Винг Јун Квок.

Градска култура оријентисана на рад и успех умањује важност сна, истакао је Винг, додајући да светлосно загађење и вечера у касним ноћним сатима такође могу допринети локалном недостатку сна.

Као и у другим градовима, у јавном превозу у Хонгконгу, људи често дремају.

„Дремам у аутобусу 15 минута и осећам се освежено и вероватно боље спавам у аутобусу него код куће", истакао је Чарлс Чунг.

Док су се путници укрцавали у аутобус на спрат, сви су носили маске у складу са локалним правилима о пандемији.  Свако је добио чепиће за уши и маску за спавање. Аутобус је затим кренуо ауто-путем који вијуга дуж обале, гледајући на Јужно кинеско море.

Тај ауто-пут је добро познат по својим успављујућим ефектима, рекао је Чарлс Чунг:

„Када возим аутомобил овим путем, сви моји пријатељи спавају". Међутим, пар није спавао онолико колико су очекивали, пошто је аутобус стајао на сваки сат. Сваки пут када аутобус стане, морам поново да се пробудим да бих изашао."

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво