Читај ми!

Моја дедовина неће бити хотел - Француз тражи да му се врати дворац

Један човек из Француске захтева да му се врати породични замак пошто локалне институције планирају да га претворе у луксузни хотел.

Француз са титулом грофа осудио је планове да се историјски дворац његове породице претвори у хотел са пет звездица, тврдећи да надлежни крше споразум из 19. века, према коме се обавезују да намена објекта никада неће бити промењена.

Дворац Шантили је иначе у власништву Француског института, коме га је 1886. године завештао Анри д'Орлеански.

Сада се његов наследник Жан д'Орлеански - гроф де Пари, противи плановима да се део имања претвори у хотел, рекавши да је, када је уступљен Институту, то учињено уз упозорење да се карактер имовине неће мењати.

Планови су да се замак Орлеанских трансформише у луксузни хотел, 760 евра за ноћ, са спа-центром и рестораном.

Гроф још једном указује на строге детаље завештања, који забрањују позајмљивање и продају хиљаде предмета и слика. Споразум такође подразумева да Институт не сме да мења места окачених слика или да било шта мења у спољашњој или унутрашњој архитектури замка.

Он тврди да планирана изградња хотела поништава завештање Институту и да сада зато имање треба да буде враћено породици Орлеан. Заједно са братом Еодом обратио се у новембру националном финансијском тужиоцу Жан-Франсоа Бонеру. Писали су о својој "све већој забринутости" за имање и тражили да се прогласе „директним жртвама" промена.

Поменули су и „сумњиви нестанак одређених дела", алудирајући на уметничку колекцију замка - другу највећу колекцију античких слика у Француској после Лувра.

Планови хотела су већ стављени на чекање након што је администратор имања, Дидије Сел, дао оставку у јулу због, како је тврдио, намештеног тендера.

Дворац Шантили није прво историјско имање које је делимично претворено у хотел - део париске палате Версај претворен је у луксузни хотел, који је отворен у јуну 2021.  

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво