Читај ми!

Мистериозни уметник Бенкси у акцији „спасавања затвора"

Бенкси покреће акцију и жели да уложи милионе фунти како би помогао да се један затвор претвори у - уметнички центар.

Предлог, акција и допринос уметника, који је најпознатији по необичним и оригиналним муралима, могао би да спречи да затвор, у коме је некада био заточен и чувени Оскар Вајлд, буде срушен, а простор евентуално уступљен инвеститорима за изградњу стамбених блокова.

Уметник се нада да ће затвор претворити у „уточиште за уметност" са око 10 милиона фунти од продаје шаблона коришћеног за уметничко дело које је насликао на страни затвора у марту.

Његов допринос, заједно са кампањом савета „Рединг" обезбедио би укупно 12,6 милиона фунти, колико је процењено да је потребно за трансформацију.

„Претварање места које је Оскара Вајлда држало заточеног и утицало на његово стваралаштво, у уточиште уметника је нешто што морамо да урадимо", рекао је Бенкси.

Мурал уметника приказује фигуру, за коју се сматра да је Вајлд, који се са писаћом машином спушта са зида, и то на ужету направљеном од везаних чаршафа.

Шаблон за то дело је био изложен у Бристолском музеју и уметничкој галерији раније овог месеца.

Иначе, Вајлд је држан у овом затвору између 1895. и 1897. године, након што је осуђен за „грубу непристојност" када је разоткривена његова хомосексуална веза са лордом Алфредом Дагласом.

Џејсон Брок, председавајући савета града Рединга, рекао је: „Поздрављамо пажњу и Бенксијев интерес за, сада празну зграду затвора, као и захтев надлежним институцијама да постане чвориште уметности, наслеђа и културе од локалног и националног значаја".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 06. дец 2021, 08:59) - anonymous [нерегистровани]

Čemu "misteriozni" kod umetnika Benksija?

ako čovek želi da uloži milione funti, to znači da mora da ima broj socijalnog osiguranja i bankovni račun. Tako stvari stoje u Britaniji, jer, da se bavi nekom sivom ekonomijom odavno bi bio u prugastom odelu. Njegovu "misterioznost" , dakle, podgrejavaju samo novinari, za državu nije misteriozan. Nije ni za kupce koji mu omogućavaju da ima te pomenute milione.