Читај ми!

Кад српски професори оцењују шљивовицу - На Међународном сајму домаће ракије трка у 24 категорије

У Панчеву је по четврти пут одржан Међународни фестивал домаће ракије на којем су изабрани најбољи производи у 24 категорије. На овај начин организатори фестивала желе да очувају бренд домаће српске ракије која се последњих година све више производи у домаћој радиности.

На фестивалу је најтежи задатак имао жири који је од 1.311 узорака морао да одабере најбоље ракије у 24 категорије. Своје узорке послали су и произвођачи из свих околних земаља који су желели да упореде своје производе са нашим најбољим ракијашима.

„Ми у Словенији немамо овако добар фестивал и мени много значи. Скупљам све узорке из Словеније и пребацујем их овде, јер желимо да нам професори из Србије кажу да ли је наша шљивовица добра“, наводи Клемен Бизјак из Словеније.

„Ниједну ракију није лако направити. Најпре је потребно квалитетно воће, затим треба испоштовати све технолошке услове, створити све услове да би се на крају добио добар производ“, наглашава Давор Секулић из Сремске Каменице.

Пре четири године у Србији смо имали 360 дестилерија, а сад их је двоструко више. И у Панчеву и околним местима повећао се број домаћинстава која праве своју ракију по којој желе да буду препознатљиви.

„Тристо наших чланова који су у међувремену отворили своје дестилерије научили су техничко-технолошки поступак прављења ракије, кренули су у посао и то више није хоби, то је велики помак који смо урадили“, сматра Армин Тот, организатор Фестивала ракије.

Један од највећих познавалаца прављења домаће воћне ракије професор Нинослав Никићевић је за неколико дана пробао све узорке на фестивалу, а за оне који воле да попију има један савет: „Јака алкохолна пића су носач авиона, односно тешка артиљерија. Мало може и у ово време короне, није лоше попити једну чашицу пре ручка и једну пре вечере алкохолног пића од неке домаће природне ракије“, каже проф. Никићевић, председник комисије на Фестивалу ракије.

Министарство пољопривреде у последње две године издваја значајна средства за подизање нових засада воћа и винограда, али и за мале произвођаче ракије и вина.

„Видео сам овде доста људи који су користили те субвенције. Настављамо и даље и у идућој години са тим, јер све што је добро и има квалитет и велику производњу ми подржавамо као министарство у свим секторима“, напомиње Александар Богићевић, заменик министра пољопривреде.

Наши произвођачи ракије желе да се за њихов производ чује у читавом свету јер, како кажу, имају врхунско пиће за које се мало зна и зато ће у наредном периоду више радити на презентацији свог производа.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво