Читај ми!

У Београду још увек има зграда на којима се виде трагови борби за ослобођење

Сећање на ослобођење Београда у Другом светском рату не памте само историја и људи. Памте и многе зграде на којима су до данас видљиви ожиљци тешких ратних операција.

На фасади зграде у Улици адмирала Гепрата 9 и 77 година од ослобођења Београда трагови од метака, настали током тешких борби са Немцима који су грчевито бранили сваки објекат пред налетом партизанских и руских дивизија.

У овој згради нема оних који би могли и да посведоче о тим данима, али најстарији станар зна неколико детаља о овом здању које је под заштитом државе.

„Нешто је зидано пре рата, а нешто је дозиђивано после рата, како је ко стизао и како је ко имао могућности и везе са властима. У згради не станује више нико ко је некада ту живео“, каже Мило Ђукановић.

Највећи број зграда, нарочито у центру града, је обновљен, али врата на улазу у палату Албанија, фасада Цркве Александра Невског и Вазнесењске цркве, објекти Железнице и Ципа у Немањиној, још носе ожиљке из тог времена.

„Овде су биле велике битке и из правца Немањине. Дуго су се видели остаци рафала који су оставили своје ожиљке. Тешке борбе су ишле тако што су совјетски тенкови напредовали ка железничкој станици док су се Немци повлачили. Чак, за ово здање постоји прича да је једна немачка јединица била унутра и да су ови уз огроман напор покушавали да их истерају напоље. Међутим, десило се да су совјетске снаге најзад грунуле унутра и нису никога нашли. Један подземни ходник, који је данас под водом, који је водио ка железничкој станици, они су се повукли на ту страну“, наводи Зоран Николић, новинар и писац.

Немци су пре повлачења минирали огроман број зграда, које је непосредно по ослобођену, разминирала руска војска.

„Када би детекторима за метал проверили да ли су безбедни или разминирали, остављали су печате на фасадама на којима је писало 'Проверено: мин њет'. Таквих ожиљака има и данас по граду. Можда их и треба оставити као неку врсту споменика и сећања на то страшно време“, сматра Николић.

Један од тих натписа сачуван је на раскрсници Улице краља Милана и Кнеза Милоша.

Београд су прво почетком рата разорили Немци, а потом, нешто пре ослобођења, и савезници. Колико авионских бомби није експлодирало нико не зна, али готово на сваком већем градилишту буде откривена по нека. Тако је у априлу цео кварт на Бановом брду морао да буде евакуисан да би бомба била однета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара