Читај ми!

Шпијун века – Американац продавао војне тајне о нуклеарним реакторима, скривао их у сендвиче и жваке

У Западној Вирџинији почело је саслушање у случају против бившег нуклеарног инжењера америчке морнарице и његове супруга због тога што су продавали тајне о технологији нуклеарних подморница страној сили у замену за криптовалуте.

Џонатан и Дајана Тиби доспели су на насловне стране листова широм света, не толико због чињенице да су продавали војне тајне, него због начина на који су то чинили – у сендвичима са путером од кикирикија.

Тибијеви су ухапшени у суботу у округу Џеферсон, након годину дана дуге унутрашње истраге агената ФБИ.

Четрдесетдвогодишњи Џонатан Тиби, нуклеарни инжењер који је имао приступ информацијама од изузетне важности и осетљивости, оптужен је да је продавао документа неименованој страној сили 2020. године заједно са инструкцијама о долажењу до додатних информација.

Џонатан је, уз помоћ своје супруге, наводно, продавао тајне ФБИ агенту који се представљао као страни званичник током неколико месеци.

И то на домишљате начине. Једном приликом сакрио је дигиталну меморијску картицу са документима о подморничким нукеарним реакторима у сендвич са путером од кикирикија, који је оставио на уговореној локацији.

Меморијска картица садржавала је „осетљиве војне елементе дизајна, оперативне параметре и карактеристике о перформансама реактора у подморницама Вирџинија класе".

Другу меморијску картицу са, такође, осетљивим информацијама сакрио је у паковање жвака. Тибију је за те услуге плаћено 100.000 долара у криптовалутама.  

број коментара 0 Пошаљи коментар