Читај ми!

Зашто је гроб Џима Морисона једно од пет најпосећенијих места у Паризу

Гроб Џима Морисона на Пер Лашезу у Паризу и дан данас је једно од пет најпосећенијих места у фанцуској престоници. Обилазе га људи, додирнути шаманском поезијом и музиком „Дорса“, пола века од песникове смрти.

„Веран свом духу“ – натпис, преведен са грчког, на једном од најпознатијих гробних споменика на свету. На гробљу Пер Лашез у Паризу почива рокенрол икона, оснивач и предводник групе  „Дорси“ – Џим Морисон. Ову туристичку атракцију Париза и пола века након његове смрти сваке године посети неколико хиљада људи.

„Дошао сам да видим гроб Џима Морисона, ово ми веома значи. Мој тата се овде сликао када је имао 20 година, он ме је и упознао са рокенролом и сада је то једино што слушам. Волим 'Дорсе', 'Пинк Флојд'. Чак имам и тетоважу 'Пинк Флојда'. Рокенрол је донео велику промену и мени лично веома значи, као бекство од света“, каже један посетилац. 

„Мислим да људи који данас долазе овде на ходочашће, јер овај гроб има ту енергију и ауру, неки од њих су свесни његовог значаја, свесни значаја његове поезије, тога да је он себе сматрао пре свега за песника, а тек онда за било шта друго, но неки од њих су просто неснађени адолесценти који уживају у побуни зарад побуне саме“, објашњава књижевник Борис Петровић.

Трагични музички геније или жртва режима 

Морисон је култна личност поп културе 60-тих година. Био је филозоф, песник, бунтовник, критичар режима и система чија је слава увелико превазишла границе музике и САД.

„Ми и данас када размишљамо о 60-тим годинама размишљамо о студенским протестима, о побуни '68. која је запалила цео свет, па и бившу Југославију. Ти протести настају као део побуне против естаблишмента, омладине против њихових родитеља, као жеља за више правде, жеља за бољим животом, протест против рата у Вијетнаму, протест против америчког империјализма, против свега што систем представља, протест против капиталистичког система и тако даље", истиче Петровић.

Морисон је у марту 1970. године напустио „Дорсе“ и преселио се у Париз. Пронашли су га мртвог у изнајмљеном стану. Многи и данас верују да је био жртва режима, због утицаја који је имао на јавност, као и његови савременици Џенис Џоплин, Џон Ленон, Хендрикс.

Морисона је у кади пронашла његова девојка Памела Карсон. Као званичан узрок смрти наведен је срчани застој, изазван, како се претпоставља, предозирањем хероином.

Станар зграде у Паризу у којој је музичар преминуо, није желео пред камере РТС-а, али је рекао да Морисона никада није виђао и да верује да је ту боравио само кобне ноћи када је преминуо.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво