Читај ми!

Наука тврди да су жене бољи дегустатори вина

Медицина каже да су жене осетљивије на мирисе и да их боље опажају и дететктују него мушкарци. Израженије чуло мириса, али и остала чула код жена, повезано је са женским хормонима, тако да су жене бољи дегустатори вина.

Да ли су жене и бољи познаваоци вина од мушкараца зависи од едукације и од тога како користе своје потенцијале, али је чињеница да генетски жене имају бољу предиспозицију за све што се тиче сензорне анализе вина, напомиње Мирјана Максимовић, председница Удружења „Жене и вино“.

„Још у прадоба мушкарци су ишли у лов и обезбеђивали месо за своју породицу, док је жена бирала биљке, бобице, мирисала, грицкала, пробала у покушају да одреди да ли ће тиме отровати своју породицу“, наводи гошћа Јутарњег програма.

Чињенице говоре да све више жена користи ту своју предност јер је све више жена технолога које се баве производњом вина, и све више је вина која добијају велика светска признања а која су створиле жене, додаје Максимовићева.

„Извесно је да у свакој винарији у Србији, а има их преко четири стотине, имамо жену која се налази на некој кључној позицији – да ли је виноградарка, да ли је технолог, да ли се бави пласманом или било којим другим битним сегментом пословања, било које фирме“, додаје саговорница Бојане Марковић.

Као међународни оцењивач вина, Мирјана Максимовић истиче да и на међународној и домаћој сцени има све више жена оцењивача.

Када се посматра из угла љубитеља вина ова година је била доста специфична за виноградаре. Била је топла, што је добро, али је у сезони цветања када се врши оплодња било доста кише, тако да се не може рећи да је била добра година за виноградарство.

„Сада је пала киша када не треба, али мислим да ћемо се некако извући као и до сада. Виноградарска судбина је да гледају у небо и да се моле богу за добар род“, наводи Мирјана Максимовић, председница удружења „Жене и вино“.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 18. сеп 2021, 15:12) - vladebb [нерегистровани]

Jako cudno

Kada sam u Francuskoj bio u fabrici parfema, imali su 25 ljudi zaposlenih koji su imali nadimak "nosevi" i njihov zadatak je bio da mirišu različite mirise i kombinuju ih za nove parfeme.
Od tih 25 ljudi, samo 3 su bile žene, a sve ostalo muškarci jer upravo muškarci (po priči vlasnice fabrike) imaju bolje čulo mirisa. Jako čudno da ovde sada se kaže potpuno suprotno.