Читај ми!

Наука тврди да су жене бољи дегустатори вина

Медицина каже да су жене осетљивије на мирисе и да их боље опажају и дететктују него мушкарци. Израженије чуло мириса, али и остала чула код жена, повезано је са женским хормонима, тако да су жене бољи дегустатори вина.

Да ли су жене и бољи познаваоци вина од мушкараца зависи од едукације и од тога како користе своје потенцијале, али је чињеница да генетски жене имају бољу предиспозицију за све што се тиче сензорне анализе вина, напомиње Мирјана Максимовић, председница Удружења „Жене и вино“.

„Још у прадоба мушкарци су ишли у лов и обезбеђивали месо за своју породицу, док је жена бирала биљке, бобице, мирисала, грицкала, пробала у покушају да одреди да ли ће тиме отровати своју породицу“, наводи гошћа Јутарњег програма.

Чињенице говоре да све више жена користи ту своју предност јер је све више жена технолога које се баве производњом вина, и све више је вина која добијају велика светска признања а која су створиле жене, додаје Максимовићева.

„Извесно је да у свакој винарији у Србији, а има их преко четири стотине, имамо жену која се налази на некој кључној позицији – да ли је виноградарка, да ли је технолог, да ли се бави пласманом или било којим другим битним сегментом пословања, било које фирме“, додаје саговорница Бојане Марковић.

Као међународни оцењивач вина, Мирјана Максимовић истиче да и на међународној и домаћој сцени има све више жена оцењивача.

Када се посматра из угла љубитеља вина ова година је била доста специфична за виноградаре. Била је топла, што је добро, али је у сезони цветања када се врши оплодња било доста кише, тако да се не може рећи да је била добра година за виноградарство.

„Сада је пала киша када не треба, али мислим да ћемо се некако извући као и до сада. Виноградарска судбина је да гледају у небо и да се моле богу за добар род“, наводи Мирјана Максимовић, председница удружења „Жене и вино“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво