Читај ми!

Ултимативна увреда – талибани као Американци на Иво Џими 1945.

Легендарна сцена америчких војника који забадају заставу САД на јапанско острво Иво Џима једна је од најупечатљивијих фотографија Другог светског рата. Сада је елитни талибански одред поново креирао ту сцену, али у Авганистану и са талибанском заставом.

Покушавајући да по ко зна који пут утрљају војсци САД со на рану нанету повлачењем трупа из Авганистана, један одред Талибана поново креирао сцену која деценијама служи за пример лавовске борбе америчких војника против царског Јапана током Другог светског рата.

Припадници одреда Бадри 313 обукли су се у америчку камуфлажну и тактичку опрему, коју су заробили после повлачења САД из Авганистана, и заболи талибанску заставу у земљу.

Фотографија је изазвала огроман бес у САД, на првом месту уперен према председнику Џозефу Бајдену, који је од претходне недеље суочен са бројним критикама због хаотичног повлачења трупа.

„Бајден мора да дâ оставку или да буде импичован и одстрањен са позиције“, написао је на Твитеру ТВ коментатор Џон Кардиљо.

„Ово постаје све горе и горе“, додао је водитељ подкаста и бивша морнаричка „фока" Џонатан Гилијам.

Конгресменка Елис Стефаник истакла је да је ово Бајденова заоставштина коју читав свет сада види.

„Смеје нам се цео свет“, навела је Меган Мекејн, конзервативка, бивша водитељка и ћерка сенатора Џона Макејна, једног од најгласнијих заговорника инвазије на Авганистан.

Креирање нове сцене забадања заставе на Иво Џими само је последње у низу талибанско смејање у лице Вашингтону. Претходних дана друштвене мреже су биле преплављене снимцима заробљеног америчког оружја и технике.

Авганистанска национална армија у највећој мери се предала или пружила минимални отпор након повлачења Американаца, а сва опрема сада је у рукама Талибана.

Према неким проценама, они сада поседују више од 2.000 „хамвијева“ и других оклопних возила, око 40 летелица, укључујући хеликоптере „црни јастреб“.

Арсенал укључује и 600.000 пушака „М16“ и другог оружја, 160.000 комада комуникационе опреме и 16.000 кацига за ноћни вид.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво