Читај ми!

Свемирске Олимпијске игре: овакве спортове још нисте видели

Гимнастика без контакта са партером, свемирски хокеј, синхроно свемирско пливање и бестежинско стрељаштво дисциплине су у којима су астронаути на Међународној космичкој станици одмерили снаге на свемирским Олимпијским играма. Проверите ко је био најбољи и како уопште изгледају ови „спортови“.

Међународна космичка станица (МКС) била је једно од најзабавнијих места на којима се човек ових дана могао наћи, пише портал Verge.

Олимпијске игре у Токију су завршенетакмичари из Србије освојили су рекордан број медаља, а церемонијом затварања званично је стављена тачка на олимпијско одмеравање снага до 2024. године. 

Ипак, пре мегдана у Паризу одржане су најнеобичније Олимпијске игре, а такмичари су били астронаути на Међународној космичкој станици, таман на време како би судије могле да размотре ко су победници.

Француски астронаут Томас Пескет из Европске агенције за истраживање свемира (ЕСА) објавио је на Твитеру серију од четири видео-записа на којима се види како неки од астронаута са МКС-а изводе своје тачке у бестежинском стању.

Можда не би била тако лоша идеја да неке дисциплине које се изводе у простору са нултом гравитацијом буду додатак будућим Олимпијским играма.

На данашњим Играма на ивици свемира једно од „земаљских“ олимпијских правила је поштовано: заставице свих земаља учесника биле су истакнуте.

На свемирским Олимпијским играма такмичари су се окушали у гимнастици али у верзији у којој нема баш превише контакта са партером. Сви такмичари су добили максималне поене за стил извођења.

Уследило је одмеравање снага у бесконтактном рукомету са „нешто“ мањом лоптом него што би се очекивало. Ова дисциплина је позната и као свемирски хокеј. 

Синхроно свемирско пливање изводи се без воде, али са много више смеха.

 

Део Игара чинио је и турнир у бестежинском стрељаштву. Тешко је објаснити оружје, муницију и мете па саветујемо да погледате приложени снимак.

Наравно, и церемонија затварања имала је своју свемирску верзију у којој је члан посаде МКС-а из Јапана, астронаут Аки Хошиде олимпијску заставу предао колеги из Француске, где ће 2024. године бити одржане следеће Олимпијске игре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво