Читај ми!

Завршене 32. Олимпијске игре у Токију

Свечаном церемонијом на главном стадиону после 16 дана завршене су 32. Олимпијске игре у Токију на којима је Србија освојила девет медаља и заузела 28. место на листи земаља освајача одличја.

Представници свих 206 земаља учесница, са националним заставама у рукама, ушли су на стадион и формирали круг на центру.

Златна каратисткиња Јована Прековић носла је заставу Србије и предводла српску делегацију на церемонији затварања.

После одлагања од годину дана, због пандемије коронавируса, Игре су упркос рестриктивним мерама и без публике, успешно завршене, а за медаље у различитим спортовима надметало се више од 11.000 спортистиста из целог света.

Осим спортиста, свечаности су присуствуовали и председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах, јапански Цар Нарухито и други званичници.

Олимпијски тим Србије са Игара у Токију враћа се са девет освојених медаља - три злате, једном сребном и пет бронзаних, чиме је одборен досадашњи рекорд од осам са претходних ОИ у Рио де Жанеиру. Са билансом медаља 3-1-5, Србија је заузела 28. место на Олимпијским играма у Токију.

Прву медаљу на Играма у Јапану Србији је донео стрелац Дамир Микец, у дисциплини ваздушни пиштољ, а истог дана теквондисткиња Тијана Богдановић се окитила бронзом.

Трећа медаља је било злато теквондисткиње Милице Мандић, а потом је репрезентација у баскету 3x3 узела бронзу.

Пето одличје упуцао је стрелац Миленко Себић, пошто је у дисциплини малокалибарска пушка тростав узео бронзу.

Медаља истог сјаја нашла се и на грудима рвача Зурабија Датунашвилиа, док је седму колајну Србији обезбедила Јована Прековић, која је постала олимпијска шампионка у каратеу.

Одбојакашице Србије заузеле су треће место на победничком постољу, док су тачку на Олимпијске игре у Токију ставили ватерполисти, освајањем новог злата и одбраном олимпијског тона из Рио де Жанеира 2016. године.

По броју освојених одличја најуспешнији су спортисти САД са 39 златних, 41 среброном и 33 бронзане медаље, следи Кина (38-32-18), док је домаћин Јапан завршио као трећи са билансом 27-14-17.