Читај ми!

Епилог приче о немачком милионеру и његовом тенку из подрума

Клаус-Дитер Ф. је деценијама у подземној гаражи држао арсенал оружја из Другог светског рата – укључујући и тенк и противавионски топ. Данас му се изриче пресуда. А шта ће бити с том артиљеријом?

На суђењу у Килу, оптужени 84-годишњи Клаус-Дитер Ф. данас је преко свог адвоката пружио одговарајуће признање, а суд, тужилаштво и одбрана су се договорили да је одговарајућа казна – максимално годину и пет месеци условне казне и новчана казна од 250.000 евра.

Условна казна се умањује за четири месеца због противправног одуговлачења процеса. Оптужени се, уз признање, такође обавезао да ће тенк и противавионски топ – да прода.

Према наводима одбране, за тенк је заинтересован музеј у Сијетлу (САД). Адвокат оптуженог рекао је да је његов клијент добио дозволу за извоз. Уједно, и један колекционар из Северне Рајне – Вестфалије жели да купи противавионски топ.

Ово је епилог приче која је почела пре много деценија и пре шест година заинтересовала јавност.

Тражили Хитлерову скулптуру – нашли тенк

На основу дојаве о украденој нацистичкој уметнини, полиција је пре шест година, у јулу 2015. упала у једну вилу у елитном насељу Хајкендорф, близу Кила на северу Немачке. Испоставило се да међу уметнинама из времена нацизма изложеним у башти и у унутрашњости виле, није била она за којом су трагали – скулптура која је некада красила Хитлерове канцеларије.

Али, током претреса у подземној гаражи милионера Клауса-Дитера Ф. откривен је читав арсенал тешког наоружања из Другог светског рата: тенк Вермахта типа „пантер“, торпедо Г7А, противавионски топ калибра 8,8 цм, минобацачи калибра 5 цм, митраљези, пиштољи, друго оружје и више од 1.500 комада муниције. Оружје је делом било у маскираном трезору, а вила обезбеђена електронски и сиренама.

Бундесвер је био добио задатак да одатле уклони тенк и друго оружје. Двадесет војника је девет сати радило на извлачењу тенка тешког 44 тоне – мада је мотор тенка функционисао, није имао гусенице. „Пантера” су повезали са другим тенковима како би га извукли из гараже и пребацили на ниски утоваривач.

Слике ове акције привукле су међународну пажњу, а људи су покушавали да схвате позадину целе те приче.

„Неки људи воле парне локомотиве, други воле тенкове“, рекао је тада за Ју-Ес-Еј тудеј градоначелник Александар Орт.

Кратка историја Пантера

Прича о „пантеру” Вермахта повезана је са офанзивом „Барбароса” – инвазијом нацистичке Немачке на Совјетски Савез јуна 1941. године. Упркос томе што су напали изненада, без објаве рата, нацистички војни врх је био импресиониран свестраношћу непријатељског совјетског тенка Т34.

По угледу на њега брзо је конструисан немачки „пантер”. Почео је да се користи 1943. и био је познат по ватреној моћи, покрету и чеоном оклопу. Имао је већи домет од осталих тенкова свог времена, што му је омогућавало да први нападне.

Много „пантера” је уништено током рата, а већина преосталих су касније расходовани. Али неки од њих нашли су се и код противника.

„Било је тенкова које су савезници тестирали да би открили колика је снага и слабост немачког ‘пантера’“, рекао је за Дојче веле др Јан Киндлер из Војноисторијског музеја Бундесвера.

Ексцентрични купац – медији и Бундесвер

И тако је један британски колекционар оружја овог „пантера” 1977. открио у Сaреју на југу Енглеске, где је био припреман за расходовање. О томе је обавестио свог пријатеља, немачког колекционара ратних сувенира Клауса-Дитера Ф. који је тенк купио и преко Холандије послао у Немачку.

Милионер Клаус-Дитер Ф. је почео процес поправке и рестаурације тенка.

„Био је грозном стању. Није имао бочне стране ни цев“, рекао је тада немачкој радио-станици НДР 1 Веле Норд, желећи да остане анониман. За поправку су коришћени делови другог „пантера”.

Локалне новине су известиле да је рестаурација коштала 500.000 немачких марака, отприлике 255.000 евра, не рачунајући инфлацију. Бундесвер је, тако је писало, поправио мотор резервоара за 28.000 евра.

У комшилуку се, наравно, знало за тенк. Неколико немачких медија наводи да су становници пре „више деценија“ видели власника како се вози тенком по граду.

„Возикао се у тенку током снежне катастрофе 1978“, рекао је градоначелник Александар Орт. 

Само скуп хоби једног трговца?

Судски процес је почео у мају 2021. године. У Немачкој је поседовање ратног оружја строго регулисано посебним законом, па је све зависило од тога да ли пронађено оружје функционише или колико лако би могло да буде доведено у стање функције.

Одбрана је тврдила да све пронађено ратно оружје више није било функционално: „То су демилитаризовани историјско-музејски предмети који не задовољавају критеријуме ратног оружја“.

Судија је, међутим, инсистирао да се утврди да ли би „пантер” и противавионски топ могли да се користе као борбено оружје. Цеви су додуше зарђале, али је вештак на суду рекао да би се могле очистити – за неколико дана.

За многе посматраче једно од кључних питања је: зашто је потрошио толико новца и времена на поправку нацистичког тенка?

Његов адвокат инсистира на томе да оптужени није симпатизер нациста и да је пројекат рестаурације његово „животно дело“.

На суду је Клаус-Дитер Ф. своју професију идентификовао једноставно као „трговац“. Ни он ни његов адвокат нису понудили објашњење зашто се бавио тако скупим и необичним хобијем.

„У свету постоје људи који имају своје тенкове“, рекао је војни историчар Киндлер о глобалној заједници љубитеља тенкова, али је регулисање таквих колекција „у Немачкој релативно строго“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво