Читај ми!

Немачки пензионер у подруму чувао озлоглашени нацистички тенк „пантер“

Тужиоци и адвокати у Немачкој не могу да смисле начин како да казне пензионера који је у свом подруму деценијама чувао легендарна нацистичка ратна оруђа – тенк „пантер“ и противавионски топ калибра 88 милиметара.

Тенк, топ и торпедо су извађени из подрума куће у Хајкендорфу, граду на северу Немачке 2015. године.

Читава акција захтевала је ангажовање неколико војних возила и двадесетак војника и вишечасовно пажљиво извлачење из подрума.

Шест година касније, тужиоци и адвокати и даље не могу да се договоре о висини казне, која може да буде и 500.000 евра.

Осамдесетчетворогодишњи оптужени такође мора да пронађе нов дом за своју несвакидашњу колекцију.

Његов адвокат каже да је амерички музеј заинтересован да купи тенк „пантер", који се сматра једним од најбољих тенкова из Другог светског рата.

Осим „пантера“, неколико колекционара из Немачке заинтересовано је за друге ствари из колекције – популарну „осамдесетосмицу“, такође један од најубојитих топова рата, као и пушке и пиштоље.

На јучерашњем саслушању и Килу, око 100 километара удаљеном од Хамбурга, правници су покушали да утврде да ли колекција крши немачки Закон о контроли наоружања, којим се регулише производња, продаја и транспорт оружја.

Одбрана истиче да многа оружја из колекција нису функционална. Разматра се прихватање ниже казне од 50.000 евра, пише лист Велт.

Пантер и осамдесетосмица, страх и трепет рата

Нацистичка Немачка је 1943. године избацила на ратиште прве „пантере“. Као средње тежак тенк био је намењен, пре свега, обрачуну са совјетским тенковима „Т-34“ и „КВ“, који су представљали непријатно изненађење за Вермахт на источном фронту.

„Пантер“ се истицао по бројним стварима. Био је прилично добро оклопљен (посебно спреда), а коси оклоп представљао је велико унапређење у односу на друге немачке тенкове тог доба.

Био је релативно брз. Касније верзије биле су и прилично поуздане, мада у војним круговима постоји консензус да је тенк и даље био прекомпликован за производњу и поправку.

Ипак, оно што је било најимпресивније је главно наоружање – противтенковски топ калибра 75 милиметара, посебно прилагођен за „пантера“. Дужина цеви и веће пуњење граната омогућавале су пројектилима изузетно велику брзину и, самим тим, пробојну моћ.

Иако не тако великог калибра, „пантеров“ топ имао је изузетни противтенковски потенцијал и могао је да уништи било који савезнички тенк.

Противавионски топ калибра 88 мм пронађен код немачког пензионера такође је једно од најпознатијих оруђа Другог светског рата.

Примарна функција била му је противавионска, због које је развијен 30-их година. Вертикални домет му је био од 8 до 15 километара, а хоризонтални од 14 до 20 километара, зависно од типа.

Увежбана посада могла је да испали око 25 граната у минути, а био је веома успешан због своје високе прецизности.

Немачка војска је, међутим, открила да топ може да се примени и у противтенковској улози, и то веома успешно.

Одлична прецизност и пробојност учиниле су га једним од најозлоглашенијих нацистичких ратних оруђа, способним да уништи скоро сваки тенк и оклопно возило рата. Прилагођена верзија уграђивана је у најпознатији немачки тешки тенк „тигар“.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво