Читај ми!

Две трећине Руса жели да се Волгограду врати име Стаљинград

Већина испитаника подржава идеју да дванаести град по величини у Русији поново понесе име Стаљинград, 60 година пошто је у совјетском програму дестаљинизације преименован у Волгоград, показало је контроверзно истраживање јавног мњења.

Истраживање, које је наручила политичка партија левог центра Праведна Русија, чији су резултати објављени прошле недеље, показало је да се 68 одсто Руса залаже за повратак имена који је овај град носио од 1925. до 1961. године, а само 28 одсто жели да остане тренутни назив Волгоград.

Занимљиво је да је у самом Волгограду анкета открила да локално становништво у нешто мањем проценту подржава промену имена у Стаљинград (48%).

Више од 300 година, до 1925. године, град сада познат као Волгоград звао се Царицин (Царицын), назван по реци Царица. После револуционарних промена у Русији, у част совјетског лидера Јосифа Стаљина, преименован је у Стаљинград.

Иначе овај град је остао у колективном памћењу светa пре свега по догађајима из Другог светског рата и крваве битке за Стаљинград, у којој је погинуло приближно два милиона људи. Осам година после Стаљинове смрти, 1961. године, Никита Хрушчов доноси одлуку да се град преименује у Волгоград, по реци Волги на којој лежи.

Резултати овог истраживања су изазвали бурну политичку расправу у Русији, а Праведна Русија је оптужена да користи анкету како би повећала популарност своје странке уочи јесењих парламентарних избора. Критике стижу са свих страна политичког спектра, а социолог Денис Волков резултате анкете назива најобичнијим пропагандним триком.

Генерални директор агенције за истраживање јавног мњења WCIOM, Валери Федоров, тврди да је ово истраживање најобичнија популистичка манипулација за повећање рејтинга странке уочи избора. Последњи пут када је његова агенција радила истраживање на ову тему 2005. године, само 23,4 одсто испитаних је изјавило да подржава враћање старог имена.

Што је још занимљивије, странка се нашла и на удару Комунистичке партије Руске Федерације, која је оптужила Праведну Русију за крађу једног од њених главних предлога.

У интервјуу за московски дневнику Комерсант, секретар Комунистичке партије Сергеј Обухов оптужио је десничарске снаге да користе идеје његове партије како би одвукле бираче. На 70. годишњицу битке за Стаљинград, 2013. године Комунистичка партија је прикупила више од 100.000 потписа у корист преименовања.

Истини за вољу, повратак на Стаљинград прва је покренула крајње десничарска група коју је предводио Владимир Жириновски који је лично подржао ту идеју.

Потпредседник странке Праведна Русија Захар Прилепин открио је да странка планира да званично предложи преименовање Волгограда у националном парламенту одмах по окончању избора. Према Прилепину, Русији је потребан симболични повратак неких најважнијих иконичких концепата из совјетске ере.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(уторак, 03. авг 2021, 09:38) - anonymous [нерегистровани]

Problematicna anketa

Ako je ovo ispitivanje, odnosno anketa pouzdano koliko i ona na koja se pozivaju razne ovdasnje nevladine organizacije, ne treba ga uzimati preterano ozbiljno.

(уторак, 03. авг 2021, 07:48) - Тома Филет [нерегистровани]

Све српске глупости

Толико глупости и незнања у свим овим коментаирма о Стаљину јесте поруга и срам за Србе. Утешно је да ово пише српска интелигенција и, чешће, полуинтелигенција. У Русији се већ десетак година издаје много књига које објективно приказују тај период и људи знају истину. За разлику од надобудних српских медиокритета који нису прочитали чак ни оне лажне хладноратовске књиге које је Запад финансирао за време Тита.

(уторак, 03. авг 2021, 07:31) - Diana [нерегистровани]

Staljingrad

Nemacka.
Ucitelj:
- Koji je najveci grad na svetu?
Mali Fric:
- Staljingrad. Deda mi je pricao, da su 200 dana isli jednom ulicom i nisu stigli do njenog kraja!

(уторак, 03. авг 2021, 01:14) - Hazjain [нерегистровани]

Nemci prešli granicu,

ruska sela gore,a Staljin:"To je samo Hitlerova provokacija!"

(уторак, 03. авг 2021, 01:07) - Gastarbeitovanje! [нерегистровани]

Nemački kolega,

bivši sportista:"U hotelu, na gostovanju 70-tih u Moskvi, na tv ratni filmovi, gde smo mi totalni idioti,a stigli smo im do Moskve!"

(понедељак, 02. авг 2021, 21:58) - anonymous [нерегистровани]

Moć masivne propagande

Narod ne misli svojom glavom nego "misli" kako mu vlast servira putem razne propagande. A trenutno se u Ruskoj Federaciji širi propaganda "sovjetske nostalgije" jer su Rusi tada bili "moćni" i "pobednici". Koliko su bili moćni i pobednici pokazalo se jasno 1991. godine. Ali vlasti u Rusiji više odgovara priča o 1945. godini nego o 1991. godini, iako je ova druga priča važnija. Činjenica je međutim da je Staljin bio psihopata u istoj ravni kao i Hitler, i da je staljinizam bio jednako katastrofalan kao i nacizam. Milionima žrtava Staljinovih logora smrti, neretko žena i dece, je bilo svejedno da li ih ubijaju radi nacije, klase, rase ili drugih filozofskih nebuloza. Staljingrad u Rusiji danas bio bi kao Hitlerstadt u Nemačkoj danas. To ne bi bila samo propast demokratije, nego i propast civilizacije. Nadam se da su u pravu ovi što tvrde da je ovo "ispitivanje javnog mnjenja" samo lažna farsa.

(понедељак, 02. авг 2021, 21:39) - sumenko [нерегистровани]

Ptanje za Peru.

Vi ili neko vas ,cini mi se da je apsolutno zalutao u putu,pa umesto u voljenu Rusiju vi "zaglaviste" u kapitalisticku Svedsku,ali svakako uvek ima vremena za ispravku ,jel da???

(понедељак, 02. авг 2021, 21:29) - Djordje [нерегистровани]

Tako se kalio komunista

Daleko vam lepa komunisticka kuca od moje tradicionalne srpske.I pogotovo reci "Mi srbi smo voleli tita i ako je bio Hrvat",taj isti koji je kao austrougarski cugfirer nisanio u mog dedu narednika srpske vojske na Ceru . Staljin je pobio toliko Rusa posle rata da im se ni broj ne zna ,isto kao gulaga,i sibirske tragedije. Srbi mani te se corava posla , ne pljuj te u poparu i ne velicajte ubicu pobogu

(понедељак, 02. авг 2021, 21:15) - Sremac [нерегистровани]

Diktator

Staljin pobio milione ljudi masovni ubica svako ko malo ima mozga moze da procita ja mislio da smo mi Srbi jedini koji ludake proslavljaju kad ono i Rusi

(понедељак, 02. авг 2021, 19:56) - anonymous [нерегистровани]

Стаљин?!

Стаљин је побио више Руса него Немци и Украјинци и то према Руским подацима.
Руске заробљенике је по ослобођењу од Немаца , слао директно у сибирске логоре.
Захваљујући лично његовој неспособности и самопрокламованом култу личности и неприкословености, Немци су веома брзо, 1941. без већих губитака, са својим савезницима, Украјинцима, Литванцима, Хрватима и осталима- стигли до Москве, Петровграда (Лењинград) и Царицина (Стаљинград), уз милионске Руске војне и цивилне жртве и милионе заробљених Руса.
Стаљин није заслужио никакав град., али то нека одлуче Руси. Они ово све знају боље од нас .