Читај ми!

Млади Ужичани мењају слику о билијару и гаје наде о медаљама на ОИ у Паризу

На Европском јуниорском првенству у билијару од данас до 8. августа у Словенији, Србију ће представљати Лука Бугарски из Новог Сада, Миленко Маџаревић из Чачка, Душан Браћика из Сомбора и Ужичанин Лазар Костић, који је и капитен тима.

Први пут се крај билијарског стола, тек мало виши од њега, нашао пре готово пет година. Уследили су тренинзи,такмичења,победе и одлука сада 15-годишњег Лазара да се и убудуће уз школу професионално бави билијаром.

„Билијар је један веома захтеван спорт иако тако многима не изгледа, али у билијару је потребно да имате много концентрације, физичке спреме, кондиције и много упорности. Сваки дан тренирам по минимум 3-4 сата или одем по два пута дневно на тренинге“, каже Лазар Костић.

У Ужицу је билијар све популарнији. Од 2012. постоји и клуб који окупља и доста младих, који најчешће нису такмичари као Лазар. Жеља им је да разбију стереотипе и покажу зашто су га многи волели – попут Николе Тесле који је билијар сматрао једном од најсуптилнијих и најинтелигентнијих игара.

„Амерички филмови су допринели да билијар доживљавамо као кафански спорт у задимљеним просторијама уз неки алкохол. Ми се трудимо да ту слику поправимо, значи на турнирима је забрањено и пушење и конзумирање алкохола, имамо и дрес код. Пред пут у Словенију жеље су јасне“, наводи Љубиша Вранешевић председник Спортског билијар клуба „Masse".

„Очекујем да прикажем своју најбољу игру и да, надам се, донесем медаљу“, истиче Костић.

Пред Лазаром и његовим репрезентативним другарима Луком, Миленком и Душаном је сигурно још много такмичења, а већ од Париза за три године, билијар ће постати и олимпијски спорт.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво