Читај ми!

Жртве канадског лекара који је користио своју сперму при вантелесној оплодњи постигле нагодбу

Пошто су се сви оштећени сагласили очекује се да суд у Онтарију потврди одштету од девет милиона евра стотинама оштећених и понижених методама лекара за вантелесну оплодњу који је без знања пацијената користио насумичне узорке сперме, чак и своју.

Стотине оштећених жртава канадског доктора за вантелесну оплодњу, укључујући више од десеторо деце која су зачета његовом спермом, поделиће предложену одштету у износу од девет милиона евра, прву такве врсте у свету.

Суд у Онтарију је током недеље потврдио нагодбу за групну тужбу покренуту још 2016. године против доктора Нормана Барвина из Отаве.

Барвин је деценијама био веома тражен лекар на пољу вантелесне оплодње, чак је добио надимак „Беба бог“ због свог успеха и одликовање од канадске државе.

Међутим, још пре скоро четири деценије поједини парови су почели да доводе у питање његов начин рада.

Давина и Дејвид Диксон су се 1989. године обратили за помоћ доктору Барвину како би добили потомство. Били су сумњичави пошто њихова ћерка Ребека уопште није личила на њих, али када јој је дијагностиковано да болује од целијакије – упркос томе што нико у породици није патио од те болести – Диксонови су се обратили Барвину да ураде ДНК анализу.

Доктор је одбио да дâ узорке, али Диксонови су успели да упореде Ребекину ДНК са узорком ДНК још једног Барвиновог пацијента – и утврдили су поклапање. Тако је Ребека у 25. години сазнала да јој је доктор Барвин биолошки отац.

„Био сам у шоку. Све ми се окренуло наглавачке. Имао сам осећај као да треба да се стидим свог постојања“, навео је Дејвид Диксон у изјави за Отава ситизен 2019. године.

Барвин је наводно паровима тврдио да се у оплодњи користи сперма партнера. Уместо тога, без њиховог знања, лекар је користио насумичне узорке, а у неким случајевима и своју сперму. O томе није обавештавао своје пацијенте и довео их је у заблуду остављајући их тако да годинама касније открију истину о очинству своје деце.

Према предложеној нагодби, бивши пацијенти и деца ће имати право на одштету од по 50.000 америчких долара. Судија мора да потпише нагодбу пре него што новац буде стављен на располагање.

Лекарска комора у Онтарију је суспендовала Барвина 2013. године пошто је признао да је оплодио четири жене користећи погрешну сперму. Наредне године је остао и без лекарске лиценце.

У тужби коју су поднели оштећени пацијенти се захтева и да буде успостављена база ДНК узорака која ће помоћи деци да идентификују свог оца или открију браћу и сестре. Такође ће помоћи мушкарцима који су донирали сперму код Барвина да утврде да ли је коришћена без њихове дозволе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво