Читај ми!

Они су прави шампиони, упркос инвалидитету трче маратоне и штафете

Много може да се научи од особа које не само да превазилазе препреке, него их оне чине јачим и бољим. Заиста посебни гости били су у Јутарњем програму РТС-а – Искра Миленковић, која иако не види пут, сваку трку завршава, слабовиди маратонац Александар Андрејић и Слободан Јотић, којег чак ни мултипла склероза не спречава да учествује на маратону.

„Специфична трка која је спојила Сарајево. Одлично смо примљени. Кренули смо на пут са тимом Грифин – Алексом и Данилом, који болују од церебралне парализе. Они су истрчали маратон, а ми овде у студију смо учествовали у штафети на челу са Искром“, каже Слободан Јотић, маратонац са мултиплом склерозом.

На крају су, као сви победници, сви заједно прошли кроз циљ.

„Дочекани смо сјајно. Иначе, особе са инвалидитетом изазову велику пажњу на свакој трци на којој се појаве“, додао је Јотић.

Шеснаестогодишња Искра Миленковић каже да је трчањем почела да се бави још 2018. године. Мотив јој је било стицање кондиције, јер је похађала паралелно две школе и свирала клавир што је све изискивало пуно седења.

„Те године је Тим за изазове извео 80 особа са инвалидитетом на Београдски маратон, а ја сам истрчала трку задовољства од 5 километара. Од тада до данас сам истрчала 15 полумаратона“, истиче Искра.

Њен ментор и тренер је слабовиди маратонац Александар Андрејић објашњава да у почетку није било лако координирати и ускладити кретање две особе и истовремено имати функцију нечијих очију.

„Трудили смо се. Радили. Падали. Устајали. Докле смо стигли најбоље илуструје то да је Искра пре месец дана истрчала две планинске трке, од 12 и 8 километара. Мислим да тако нешто нико на свету није извео. На крају је рекла: Какво задовољство. Некада је онај асфалт тако досадан“, наводи Андрејић.

Искрин пример показује колико уз уложени рад и енергију може да се постигне.

Слободан Јотић каже и да особе са инвалидитетом добијају све више подршке од друштва.

„Пионири у тој подршци су људи из Београдског маратона. Кренуло је стидљиво. Особе са инвалидитетом су се устручавале да учествују и таквим манифестацијама, али сада из године у годину има све више и више учесника“, објашњава Јотић, додајући да у Србији има 700.000 људи са инвалидитетом. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво