Читај ми!

Понижење за Ливерпул, граду одузет статус светске културне баштине због неконтролисане градње

Ливерпулу је одузет статус светске културне баштине, а из Унеска кажу да су такву одлуку морали да донесу због година градње које су нанеле „непоправљиву штету“ историјској вредности викторијанских докова.

То је одлучено на састанку у Кини, а закључено је да je „изузетна универзална вредност“ ливерпулског приобаља уништена новим зградама, укључујући и нови фудбалски стадион Евертона, вредан од 500 милиона фунти.

Одлука је понижавајући ударац за тај енглески град, јер је њом Ливерпул постао тек треће место које губи статус културне баштине у последњих педесет година.

Градски челници Ливерпула су љутито и разочарано дочекали вест о одлуци, поручујући да им „нису потребе ознаке“ и да оне не чине један град великим. 

Ливерпулски докови су од 2004. године уживали статус светске културне баштине, у друштву локалитета попут Таџ Махала и Великог кинеског зида, због своје кључне трговачке и економске улоге током ере Британског царства и архитектонске лепоте приобаља.

Статус културне баштине обезбеђује приступ фондовима за заштиту Уједињених нација, заштиту под Женевском конвенцијом, као и то да се појављује у туристичким брошурама широм света.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво