Читај ми!

Понижење за Ливерпул, граду одузет статус светске културне баштине због неконтролисане градње

Ливерпулу је одузет статус светске културне баштине, а из Унеска кажу да су такву одлуку морали да донесу због година градње које су нанеле „непоправљиву штету“ историјској вредности викторијанских докова.

То је одлучено на састанку у Кини, а закључено је да je „изузетна универзална вредност“ ливерпулског приобаља уништена новим зградама, укључујући и нови фудбалски стадион Евертона, вредан од 500 милиона фунти.

Одлука је понижавајући ударац за тај енглески град, јер је њом Ливерпул постао тек треће место које губи статус културне баштине у последњих педесет година.

Градски челници Ливерпула су љутито и разочарано дочекали вест о одлуци, поручујући да им „нису потребе ознаке“ и да оне не чине један град великим. 

Ливерпулски докови су од 2004. године уживали статус светске културне баштине, у друштву локалитета попут Таџ Махала и Великог кинеског зида, због своје кључне трговачке и економске улоге током ере Британског царства и архитектонске лепоте приобаља.

Статус културне баштине обезбеђује приступ фондовима за заштиту Уједињених нација, заштиту под Женевском конвенцијом, као и то да се појављује у туристичким брошурама широм света.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. јул 2021, 10:06) - anonymous [нерегистровани]

msiterpliz

Pa i nije neko ponizenje. Za taj dio Engleske kultura je zadnja rupa na svirali, mislim da vecina gradjana i ne zna da im grad nosi takav status.