Читај ми!

Како одабрати ресторан за уживање током врелих летњих дана

Током летњих врућина није увек лако наћи адекватно место где бисмо се освежили и провели пријатне тренутке. Било да се спремамо на годишњи одмор или смо се већ вратили, монотонију свакодневице можемо прекинути одласком у неки добар ресторан. Како одабрати ресторан за уживање у друштву током врелих летњих дана?

Чињеница је да је избор ресторана заиста велик. Добра вест је да су многи проширили своју понуду током лета, уврстивши на мени специјалитете који нарочито пријају током овог доба године. Већина гостију одлучује се за лакшу храну и освежавајуће десерте.

Најбољи ресторани прилагодили су и свој амбијент годишњем добу, тако да су сале климатизоване, док су у баштама столови под сунцобранима често окружени зеленилом. Сви вапимо за хладовином и тренуцима предаха. Избор ресторана зависи од прилике и доба дана. Такође, опредељујемо се и према томе коју врсту хране желимо да једемо.

Што се тиче врсте ресторана, међу најпопуларније спадају италијански, азијски и рибљи ресторани. Зашто је то баш тако? Разлоге можемо тражити у садржају менија, који у овим ресторанима обилују лаганим јелима и оброк салатама. Пасте са поврћем, разна хладна предјела, рижото са плодовима мора – само су нека од јела која се највише поручују.

Што се тиче посластица са Далеког истока, оне саме по себи обилују разноврсним поврћем. Избалансиран однос меса, поврћа и разних зачина чини ова јела веома примамљивим и укусним. Међутим ни најбољи ресторани националне кухиње не заостају за њима зато што су свој класични мени прилагодили захтевима гостију. Они нуде добро позната јела, попут цезар салате, док су понуду хладних предјела знатно обогатили.

Када су напољу температуре сувише високе, више смо жељни хладних освежавајућих напитака него неких гурманлука. Зато многи гости у ресторанима наручују само мезе или неки специјалитет који спада у хладна предјела.

Један од разлога зашто је добро ићи у ресторан током топлих дана је да прескочимо кување и спремање хране код куће. Не морамо да стојим поред шпорета јер ће то неко други урадити уместо нас. Такође, не треба нам ни рерна која ће загрејати кућу или стан. Да би ово избегли, многи прибегавају сувој храни, која је добра понекад, али свакако није здраво конзумирати је свакодневно током дужег периода.

Одлазак у ресторан, самостално или са породицом, идеално је решење. Уколико не желите да излазите јер вам је сувише топло, увек постоји опција доставе коју нуде многи ресторани.

Интересантно је да током лета расте и интересовање за вегетаријанску и веганску кухињу. Ресторане, који имају ова јела у понуди, посећују и они гости који иначе не практикују овај начин исхране већ желе да пробају специјалитете. Радознали су да виде шта је све у понуди и како без меса или других намирница животињског порекла итекако може да се приреди права гозба.

Има и оних који размишљају да пређу на овај начин исхране, те истражују могућности. У коју год групу да спадате, препорука је свратите у неки од ресторана који су познати и по веганском менију, јер ће вам у топлим летњим данима или вечерима свакако пријати лагани и здрави оброци. Када желите само накратко да се освежите, ту су смудији и цеђени сокови који представљају праве витаминске напитке.

Ако спадате у оне који се нису баш добро припремили за лето, дочекавши га са вишком килограма којих желе да се реше, богата понуда ресторана има нешто и за вас. Дијета није разлог да избегавате одлазак у ресторан са пријатељима или породицом. Једноставно, припремите се тако што ћете код куће погледати мени одабраног ресторана и унапред одлучити шта је то што се не коси с вашим новим начином исхране.

Колико год да су летњи дани врели, вечери су пријатније. Освежење, које наступи након заласка сунца мами нас да изађемо. Међутим, уместо обичне шетње испланирајте, бар повремено, одлазак на вечеру у ресторан. Нема ко није жељан оваквог изласка.

Препорука је да одаберете ресторан са пријатним амбијентом, који има пространу и удобну башту. Власници бољих ресторана труде се и да обезбеде разне модерне механизме заштите од комараца, како би гостима било пријатно. Такође, ту су и системи за расхлађивање башти, јер некад врућина не попушта чак ни ноћу.

За вечерње изласке најтраженији су ресторани на атрактивним локацијама, са лепим погледом и добрим избором пића. У складу са приликом и друштвом одаберите мирније место или неко с музиком. За дневне варијанте ручка или бранча бирајте ресторане са климатизованим салама и лепим погледом.

Одлазак у ресторан је попут кратког путовања, за којима многи жуде. Специјалитети интернационалне кухиње, бар на тренутак одвешће вас у земљу њиховог порекла. Пријатан амбијент и љубазно особље учиниће да се осећате веома угодно, што ће вам помоћи да разбијете монотонију свакодневице. Зашто не бисте уживали у лету у граду!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво