Читај ми!

Из свемира право у Београд, руски космонаути испунили жеље деце из Србије

Први пут после 52 године прави активни космонаути стигли су у Београд. Разлог је тако искрен – дечји, а молба је стигла од срца. Малишани оболели од рака желели су баш то, да упознају праве космонауте. Они су пожелели, а руски космонаути им жељу испунили.

Руска космонауткиња Анастасја Степанова каже да им је ово прва посета Србији и да им је веома драго што учествују дивној манифестацији. „Велика част је за нас да буде Јунити амбасадори“, додала је она.

„Видео сам Србију и Београд из космоса. У Међународну космичку станицу нам је стигао скафандер Сањар, на њему су биле исписане жеље и снови, између осталих, и деце из Србије. Они су долетели до нас у свемиру и када сам сазнао да могу да посетим малишане из Србије, наравно да сам пристао. Србија је прва земља коју сам посетио после повратка из космоса“, каже космонаут Сергеј Куд-Швечков.

Малишани који су имали прилике да упознају праве космонауте су из фондације „Др Даница Грујичић“ који су учествовали у међународном програму „Роскосмоса“ и руске добротворне организације „Јединство“, која пружа психолошку подршку онколошким болесницима.

„Децу је највише интересовало да ли постоје ванземаљци, да ли смо видели неидентификоване летеће обејкте, како живимо, чиме се хранимо. Деца су веома радознала. Било ми је веома лепо да се дружим са њима и да заједно цртамо. Деца су дивна“, истакао је Сергеј.

Цртежи деце из Србије, али и још девет других земаља, нашли су се на свемирским оделима Сањар.

„Замислите какав ефекат то има на децу, која замишљају најневероватније ствари и до одлази у космос. По легенди ако сте послали свој сан у космос, он ће се и остварити“, наводи Анастасја Степанова.

Читава идеја доласка космонаута у Србији је почела издавањем поштанске маркице којом је обележено 60 година од одласка човека у свемир. Кроз контакт са Дмитријем Рогозином, првим човеком „Роскосмоса“, договорена је посета руских космонаута Србији.

„Једно дете, које је боловало од рака, писало је своју жељу која тек треба да буде послата у свемир, а она гласи: 'Желим да будем здрав цео живот'. Када сам то видео, знао сам да смо направили праву ствар“, каже директор Поште Србије Зоран Ђорђевић.

У ПТТ музеју ће до петка бити изложен прави свемирску скафандер. Поставка ће бити затворена у петак, а руски космонаути ће у подне бити ту и моћи ће да им буду постављена питања.

„Међународна космичка станица је научни пројекат и огромна лабораторија. У њој ради седморо људи. Свака експедиција траје по шест месеци“, објашњава Сергеј Куд-Швечков.

Према његовим речима, изводи се велики број научних експеримената, а између осталог бавимо се популаризацијом науке и добротворним радом.

„Због тога смо са задовољством подржали пројекат дечјег фонда 'Јунити', који пружа подршку деци, а може да инспирише и одрасле“, додао је космонаут.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво