Читај ми!

Суд у Аустралији одбио да призна Цркву летећег шпагети чудовишта

Црква летећег шпагети чудовишта, чији се следбеници називају пастафаријанци, мораће да остане непризната секта обожавалаца тестенина у Аустралији, пошто је суд пресудио да је, благо речено, сатирична религија недостојна формалног признања.

Становница Аделаиде, Тања Воткинс, високо рангирана пастафаријанка, неколико пута је покушала да цркви летећег шпагети чудовишта обезбеди службени статус, али без успеха.

Очигледно уморна од тога да се њено тестенина божанство тако доследно не поштује, она је поднела жалбу, инсистирајући да је Црква летећег шпагети чудовишта основана у „верске, образовне, добротворне или хуманитарне сврхе“, и да испуњава стандарде за званично признавање које прописује Закон о удруживању Јужне Аустралије.

Износећи своје аргументе, Воткинсова се позвала на бројне добротворне акције које је организовало ово необично удружење грађана, пре свега на подели бесплатних оброка.

Међутим, Грађански и управни суд Јужне Аустралије није прихватио њихову аргументацију. Трибунал је донео пресуду у којој овај покрет који себе назива „религијом“ описује као „подвалу“ и „лаж“ недостојну службеног статуса.

„Пастафаријански текстови не представљају верске текстове, а пастафаријанизам не испуњава објективнe критеријуме потребна за утврђивање верске сврхе према закону“, наводи се у пресуди, додајући да „нема доказа о систематским процесима наставе и учења“. Суд је такође довео у питање тврдњу да су аустралијски пастафаријанци били укључени у „масовне добротворне акције“.

Пресуда је донета још почетком ове године, али тек недавно објављена на мрежи.

Воткинсова је у изјави за Еј-Би-Си (ABC) навела да је одлука суда „прилично разочаравајућа“, напомињући да би формално признање влади омогућило већи надзор над њиховим активностима и учинило њихове активности транспарентнијима.

Одбацила је наводе да је њихова религија „подвала“ и инсистирала на томе да постоји „група људи која заиста верује у пастафаријанизам и да то може променити живот људи на боље“.

Пастафаријанизам је настао 2005. године након што је у отвореном писму Образовном одбору у Канзасу у шали предложено да се на часовима науке уз креационизам подучава и „Летеће шпагети чудовиште“.

Од свог оснивања, црква је имала више различитих акција у остваривању признања. Када су покушали да добију званични статус у Немачкој суочили су се са блокадом путева, али су следбеници пастафаријанства успели да добију званичне личне карте у неколико америчких држава, па чак и Русији, на којима на глави држе посуду за цеђење шпагета. Године 2016. пастафаријанци су на Новом Зеланду одржали и своју прву церемонију склапања барка.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 20. јун 2021, 10:16) - anonymous [нерегистровани]

Ono na glavi

Kod nas se to zove đevđir.

(недеља, 20. јун 2021, 09:05) - anonymous [нерегистровани]

пастафа

Meni se se svidja sve sto ismeva tradicionalnu religiju, a potom i samo sebe.

(недеља, 20. јун 2021, 05:04) - anonymous [нерегистровани]

Špageti

Neka objave gde se održava redovna služba da dođemo!Ponećemo sajramente,relikvije sve što treba!

(недеља, 20. јун 2021, 00:21) - Djordje [нерегистровани]

Sve je to lepo

Zaista lepo, ali ja ne bih pristupio ovoj "verskoj" zajednici osim ako bi se crkveno čudovište od spageta osim sa paradajzom mešalo i sa mesom.

Dakle "spagetti nation" ja sam tu ali samo ako dodate mleveno meso na sliku gospodara.

Lol srećno od ljubitelja italijanske kuhinje.

(субота, 19. јун 2021, 22:17) - anonymous [нерегистровани]

Bratimir

Meni se svidja ova crkva, i trebalo bi da se prizna, pogotovu mi se svidja kako izgleda cudoviste. Sigurno imaju relikvije kao npr. stare makarone pre Hrista, ne bi me cudilo, mada, ali imaju sigurno dosta...