Читај ми!

Шта је остало од некадашњег града стакла

Традиција производње дуваног стакла у Параћину траје дуже од једног века, а град ће ускоро добити и Музеј стакларства. Из Министарства културе после конкурса „Градови у фокусу”, стиже новац како би вредни уникатни предмети настали умећем стаклодувача, али и нематеријално наслеђе уметничког заната били сачувани за будућа поколења.

У Српској фабрици стакла у Параћину некада се производило дувано стакло. На корак од пећи где се топила стаклена маса, радили су стаклодувачи, мајстори који су од задатог нацрта правили уметничка дела. Фине чаше и ексклузивни и скупоцени сервиси, украси, налазили су пут до свих земаља света. Параћинци се са сетом сећају тих дана.

Србобран Килибарда је један од уметника који је од средине седамдесетих година радио у Стаклари као дизајнер. Стакло је, каже, материјал који уметнику пружа невероватне могућности.

Прва серија стаклених чинија са додатом плавом бојом продата је истог дана када је изложена. Отац му је био стаклодувач, а идеје је добијао радећи са мајсторима крај високих пећи.

„Па кад држи лулу, кад овако развуче то је као мед, одмах направи другу форму. Кад сам га посматрао како он то ради, којом руком, кажем немој том руком него мораш као штап када би пустио да лебди, знате, то је уметност", рекао је дизајнер стакла Србобран Боца Килибарда.

Почетком 2013. године угашена је последња пећ за ручну обраду стакла и стаклодувачи су морали да одложе своје стакларске луле. Општина је желела да оснивањем музеја стакларства од заборава отргне део времена који је Параћин промовисао широм света.

„Ми смо сви јако емотивни у Параћину што се тиче стакларе, Српске фабрике стакла. Сама чињеница да су Уједињене нације прогласиле 2022. за годину стакла говори у прилог томе да је стакло будућност а сигурно не прошлост", истакао је Бранислав Стојановић, општински већник за културу.

Из Министарства културе стиже 25 милиона динара за Музеј стакларства који ће бити у просторијама дисконта при параћинској стаклари. Јавности ће тада бити доступан и импозантни мозаик од стакла тежак шест тона којим је уметник Килибарда представио отворе пећи где се топило стакло.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво