Читај ми!

Прву пошиљку јабуковаче из Чернобиља заплениле украјинске власти због акцизних маркица

Прву пошиљку алкохолног пића произвeденог од јабука узгајаних у близини нуклеарне електране Чернобиљ, украјинске службе безбедности заплениле су из непознатих разлога, наводи компанија „Чернобиљ спирит“ која га производи.

Прву серију од 1.500 боца јабуковаче „Атомик“ заплењена је по одлуци јавног тужиоца Кијева, после истраге коју је водила украјинска тајна служба.

Пошиљка, која је била намењена тржишту Велике Британије је заплењена одмах пошто је напустила дестилерију у Украјини, саопштили су из компаније „Чернобиљ спирит“.

„Изгледа да нас оптужују да смо користили фалсификоване акцизне маркице, али ово су боце намењене британском тржишту и јасно су означене важећим британским акцизним маркицама“, навео је Џим Смит, еколог са британског Универзитета у Портсмуту који је основао ову компанију са украјинским колегама.

Компанија „Чернобиљ спирит“ како стоји на њиховом званичном веб-сајту је предузеће за производњу висококвалитетних алкохолних пића направљених од усева из забрањене зоне око Чернобиља која се протеже на подручју већем од 4.000 квадратних километара.

Смит и његове колеге су провели године проучавајући пренос радиокативности на усеве унутар најуже забрањене зоне где је људима дозвољено да живе, али да не користе земљиште за пољопривредну производњу.

Јабуке од којих је направљено заплењено пиће узгајане су управо у овој области, наводе из компаније.

Научници су почели експериментално да узгајају усеве у овој зони како би доказали да се земља може користити за производњу безбедне хране што би помогло околним заједницама које се још увек нису опоравиле од катастрофе која их је задесила још 1986. године.

Основали су друштвено одговорну компанију „Чернобиљ спирит“ пошто су открили да се пољопривредни производи из ове зоне у процесу дестилације ослобађају трагова радиоктивности.

„Трудимо се да оснујемо предузеће које ће помоћи у отварању нових радних места и довођењу инвестиција у ова подручја Украјине погођена чернобиљском катастрофом и да бисмо додатно подржали заједницу са 75 одсто зараде коју остваримо“, објаснио је Смит.

Доктор Генадиј Лаптев, један од суоснивача компаније и чернобиљски „ликвидатор“, човек који је учествовао у гашењу пожара и чишћењу око електране у првим недељама после катастрофе, нада се да ће моћи да наставе са производњом.

„Надамо се да ће овај проблем бити брзо разрешен како бисмо могли да наставимо свој рад и помогнемо овим људима који трпе разорне социјалне и економске последице до којих је довела катастрофа у Чернобиљу", додаје Лаптев.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво