Читај ми!

Богато украшене кошуље зване „оплећак“, препознатљив симбол Банаћана

Завод за културу војвођанских Румуна и Културни центар Зрењанина организују изложбу „Оплећак – румунска традиционална кошуља из Баната”. Орнаментална композиција ове народне ношње постала препознатљив симбол Банаћана.

Трукована и везом богато украшена кошуља звана „оплећак“ национално је обележје Румуна, па је тако данас богата орнаментална композиција ове народне ношње остала препознатљив симбол Банаћана, Кришано-Ердељаца и Олтенаца са ових простора.

Архаичног кројења, богате хроматике и орнаменталне композиције овај део ношње био је изаткан најчешће од кудеље или лана, ретко памука.

На изложби у зрењанинском Културном центру приказано је 45 фотографија различитих модела ове кошуље која се и данас користи у свечаним приликама.

„Сваки народ се поноси својом националном ношњом, тако се и Румуни поносе својом. Могу вам рећи да се и дан данас користе овакви модели кошуља, нормално не као свакодневна гардероба тако да кажем, али у разноразним манифестацијама, поготово у фолклорним ансамблима. Самим тим што Румуни то и данас користе тиме чувамо традицију и културу која траје већ неколико векова“, наводи Теодор Урсу из Завода за културу војвођанских Румуна.

Културни центар Зрењанина и у рестриктивним контраепидемијским условима успева да редовно организује изложбе и програме.

„Културни центар Зрењанина предвиђено је да у току месеца организује две изложбене поставке, нове целине које отварамо почетком и средином сваког месеца. Такође, наш мали изложбени салон који се налази испред велике сале Културног центра такође је прихватљив за организовање одређених изложби и предстрављања радова“, наглашава Анкица Достанић из Културног центра Зрењанин.

Изложба Оплећак након Зрењанина путује у Вршац, а до краја године биће доступна публици у свим већим градовима Војводине.

број коментара 0 Пошаљи коментар