Читај ми!

Узбуна у Италији због најава из Брисела да ће сви морати да пију беванду

Представници италијанске винске индустрије оштро су се успротивили најавама које долазе из Европске уније које промовишу разређивање вина водом како би се смањио садржај алкохола.

Како преноси медији, предлог да се вино убудуће разблажује водом је покренут у Европској унији како би се подстакла производња вина без алкохола или мањим процентом алкохола у циљу промоције здравијих животних навика у Европи.

Министар пољопривреде Италије, Стефано Патуанели, најавио је противљење Рима, како преноси новинска агенција АНСА, док је удружење пољопривредника „Колдирети“ упозорило да је то вид „обмањивања потрошача“.

Италијански лист Коријере дела сера помиње чак и „устанак у Италији“ против разблаживања вина.

„Увођење делимичног и потпуног смањења алкохола као нове виноградарске праксе представља велики ризик и изузетно опасан преседан који би озбиљно угрозио идентитет италијанског и европског вина“, сматра председник „Колдиретија“, Еторе Прандини.

Продаја разводњеног вина као квалитетног производа у Европи до сада је била забрањена, подсећају винари.

Неки винопије воле да умешају воду у чаши и пију беванду или шприцер како се не би брзо напили. Вино декларисано као безалкохолно је такође доступно у продавницама. По досадашњој пракси, алкохол се накнадо уклањао из нормално произведеног пића.

Италијани се противе и идеји да се додавање воде у вино уврсти као „добра пракса“ у законској регулативи Европске уније и за познате и скупоцене италијанске винске брендове, попут „Барола“, „Брунела“ и других.

Иначе Италијани су по количини попијеног вина светски шампиони. Годишњи промет је до недавно био 11 милијарди евра.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво