Србија трећа светска Интернет велесила

„еРепублика“ - стратешка онлајн игра која је освојила свет и у којој се осваја свет! А Србија у њој трећа сила, после Пољске и Шпаније, однедавно испред Америке. Свако појачање добродошло јер се спрема Четврти светски рат.

После трећег светског рата, створен је нови светски поредак. Врло је могуће да је на помолу нови сукоб који ће изазвати и четврти.

Није реч о новом филму катастрофе, већ о онлајн Интернет игрици која се зове "eRepublik", и која приказује место које се зове Нови свет. А у храбром Новом свету Србија је велесила. Ову видео игру креирала је компанија из Даблина 2008. године.

Игрица је графичка, без анимације, а начин комуникације путем форума доста подсећа на социјалне мреже. Како за РТС каже Душан Стојичевић, уредник часописа „Свет компјутера", то је мешавина „Фејсбука" и мултиплејер игре.

Када се улогујете (бесплатно) постајете грађанин велике еРепублике. Можете бити предузимачи, директори, уредници и новинари, политичари, чланови Владе. Валута коју користите је наравно виртуелна и зове се „голд".

„То је игрица која копира стварни свет и ти људи раде све што ми радимо овде. Захтева да одвојите бар 15 минута дневно, да бисте нормално живели, одржавали посао у виртуелном свету, да зарадите плату, купите храну", појашњава Стојичевић.

Како је мапа Новог света направљена по узору на овај наш, можете изабрати државу чији ћете грађанин бити. Патриотизам углавном влада и у Новом свету. Тако еСрбија има више од 25 хиљада становника (подаци изнети у видео материјалу изнад били су валидни на дан снимања прилога) и трећа је сила у еРепублици, после Пољске и Шпаније, а испред Америке. Словени су се у еРепублику сукцесивно досељавали од 2008, а еСрби су међу последњима.

Српски играчи су се првобитно нашли на територији еГрчке, а потом у малољудној еАустрији, како би доказали да их има довољно за креирање нове државе. Иначе рођендан еСрбије пада на дан државности реалне Србије.

Историја еСрбије је као и овдашња, турбулентна. Било је и сеоба, учешћа у светским ратовима, и трвења што са туђима што са својима. Владе се распадају. У неком тренутку руши се економија, па многи играчи резигнирано напуштају игру. Међутим, када је лист „24 сата" прошле године објавио текст о проблемима виртуелне Србије, за 7 дана доселило се 3.800 нових еСрба. Такозвани „е-бејби е-бум".

„Та држава функционише исто као и ова наша. Имамо фракције, посебно у политици, али прилично смо сложни, прилично смо јаки као земља у тој виртуелној игри, тако да наше територије сежу све до Индије. Изгледа да смо успешнији него у реалном животу", каже Душан Стојичевић.

У еРепублици се води активан политички живот. Нови председник се бира сваког петог у месецу. Претпоследњи, "Арчибалд Рајс", је због притиска јавности напустио земљу.

Иначе, виртуелна Србија има 7 региона - Београд, Војводину, Шумадију, Западну, Источну и Јужну Србију и Рашку.

Свака земља је одвојена зидовима, те њиховим обарањем присвајате територију. еСрбија се сада као члан савеза "Феникс" бори за позицију колонијалне силе. Раме уз раме са Немачком, Великом Британијом и Ираном, на пример. Интересантно је да су, док нису ојачали, хрватски и српски играчи одлично сарађивали. Али од скоро, еБалкан пун је тензија.

Мада, наглашава Стојичевић, циљ ове игре није рат, већ дипломатија. Имамо савезнике и противнике као и у стварности, с том разликом што нисмо навикли да су Пољаци против нас. Пољска је заправо у другој алијанси и тренутно је водећа светска виртуелна сила.

И у економији нам добро иде, рекло би се. Просечна плата је у виртуелној Србији јаких 7 динара. Са ПДВ-ом од 5 и инфлацијом од 2%, то је сасвим довољно за удобан живот, додуше виртуелни. Али, многи ће рећи да им је живот и овако виртуелан.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво