Читај ми!

Сурогат мајка и бака – у 62. години родила унуку

Ни две године након што је родила своју унуку Уму, Сесил Елиџ не престаје да побуђује пажњу јавности и инспирише и друге жене да сурогатством помогну својим најмилијима да добију децу.

Ума је на свет дошла пре две године. Родила ју је њена биолошка бака Сесил Елиџ која је тада имала 61 годину, пише британски Инсајдер.

„Елиот и ја схватили смо да је дељење наше приче нешто најрадикалније и најутицајније што можете да учините. Није нам циљ био политизација ситуације, већ смо само радили оно што смо мислили да је најбоље за нас и нашу породицу“, рекао је Метју Елиџ.

Према његовим речима, од почетка њиховог несвакидашњег пута до потомства инспиришу и хомосексуалне и хетеросексуалне парове да размишљају на другачији начин.

Метју Елиџ и Елиот Доерти упознали су се 2012. године, када их је спојио пословни ангажман на кратком филму.

Венчали су се 2015. године, недуго након што је Небраска дозволила истополне бракове. То је било први пут да је пар привукао пажњу америчких националних медија.

Метју је отпуштен са посла у католичкој школи након што је открио да су он и Елиот верени. Није вредело ни то што је више од 102.000 људи потписало је петицију коју су покренули бивши ђаци школе у Омахи у знак подршке наставнику који је предавао енглески језик и држао часове беседништва.

Ипак, убрзо је нашао нови посао, али је осећај да им конзервативна средина у којој живе неће дозволити да усвоје дете постајао све јачи.

Тек у марту 2021. године Врховни суд Небраске пресудио је да истосполним паровима треба законски дозволити усвајање.

Када су Метју и Елиот пре неколико година разговарали о заснивању породице, знали су да не желе поново да се суочавају са сличном ситуацијом. Због тога су почели да истражују опције вантелесне оплодње, а Елиотова сестра се одмах јавила да им буде донор јајне ћелије.

Одлучили су да користе Метјуову сперму, како би њихово дете имало генетску везу са оба оца.

Како је Елиотова сестра била усред заснивања сопствене породице, пару није било пријатно да тражи да буде и сурогат мајка. Такође, Метјуова и Елиотова пријатељица није била добар кандидат због здравствених проблема и тада се Сесил јавила да помогне.

„Никад ми то није пало на памет док нам Мет није испричао да због здравствених разлога морају да одустану од планиране сурогат мајке“, рекла је Сесил за Инсајдер.

„Нисмо ни помислили да би то могла да буде моја мајка. Једноставно нисмо то видели као опцију, никада нисмо чули за тако нешто. Била је у постменопаузи“, објаснио је Метју.

С друге стране, лекар који је водио процес вантелесне оплодње за овај пар само је питао да ли је Сесил потпуно здрава. Били су шокирани када им је речено да план може да успе.

Уследили су бројни тестови и анализе и у року од месец дана били су спремни за припремну фазу.

Први изазов за Сесил била је хормонска терапија, а затим страх да ли ће вантелесна оплодња бити успешна.

Када је урадила тест трудноће након ембрио трансфера, била је уверена да је негативан. Метју је погледао и учинило му се да се линија назире због чега су одлучили да понове тест.

Вероватноћа је изузетно мала да од три ембриона за трансфер, колико су имали, први покушај буде успешан, али је био.

Сурогат трудноћа за Сесил била је нешто другачија од оних кроз које је прошла када је била млађа. Јутарње мучнине биле су интензивније, а овог пута добила је и дијабетес, који је контролисала исхраном. Није било лако, али било је и безброј лепих попут одласка на прегледе у друштву Метјуа и Елиота.

„То је био заиста посебан процес у којем смо били ја, моја мама, Елиот и мој отац. Људи су били збуњени нашом ситуацијом, али било је логично да будемо део прве фазе живота наше ћерке“, нагласио је Метју.

Порођај је протекао одлично, Ума је на свет дошла природним путем, а уз Сесил су били њен супруг, Метју и Елиот.

„Осећао сам се као да је то огроман заједнички напор да би се ово дете довело на свет. Када смо први пут чули њен плач, био сам ван себе од среће. Одједном смо добили дете и породицу и моја мама је била добро. Било је и олакшања и радости“, присећа се Метју.

Сесил истиче да је то био магичан тренутак: „Уминим доласком мој део приче био је завршен. Након тога био је ред на њих да наставе даље“.

Прича о Уми даје наду и онима који су престали да се надају 

Прича о путу који су да би стигли до потомства морали да пређу Мет Елиџ и Елиот Доерти, као и њихови ближњи доспео је у медије широм света.

„Заиста је било дивно да видимо да је људе толико дотакла наша прича и да су људи исказали толику љубав према нашој породици и ћерки“, прича Метју.

Елиот додаје да је дељење приче доживео као важан облик активизма док Сесил истиче да је била дирнута што је њена прича инспирисала другу жену да помогне ћерки да добије дете.

„Пружили смо наду некоме ко је мислио да нада не постоји“, рекла је поносна бака.

Метју је безгранично захвалан мајци: „Толики степен несебичности ме наводи да размишљам како да и ја будем такав и да откријем како могу помоћи неком да оствари свој сан“.

За Уму кажу да је независна, снажна девојчица, коју сви чланови породице обожавају и да би због ње поново прошли кроз све, без размишљања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво