Читај ми!

„Само да воз не наиђе“ – тврђава Маглич одсечена од света, људи ризикују живот железничким тунелом

Средњовековна тврђава Маглич у Ибарској клисури, и после годину дана од поплаве, у којој је вода однела једини мост који води до ње, одсечена је од света. Пројекат и средства за изградњу новог висећег моста су обезбеђени, али су радови одложени. Због временских услова и пандемије, обустављена је и реконструкција тврђаве. Понеки намерник, до њених зидина, долази ризикујући живот.

Средњовековна тврђава Маглич магнет је за туристе. Групе свакодневно долазе, али само до подножја. Они који се не мире са ситуацијом, на сопствену одговорност враћају се пет километара ка Краљеву и железничким мостом иду ка Магличу.

Пролазе и тунелом који води од Краљева ка Рашкој и, како каже Дејан Гавриловић, моле бога да не наиђе воз. Преко железничког моста и кроз тунел некако стигну до тврђаве, која је и даље затворена.

Капије тврђаве затворили су радници Завода за заштиту културе у Краљеву који од прошле године, средствима Министарства културе, раде на рестаурацији и конзервацији њених зидина.

„Захваљујући помоћи и разумевању кајак клуба 'Ибар' извођач је успео да пребаци комплетан материјал у град и заврши постављање скела, али онда су нас задесили лоши временски услови. Сувишно је и размишљати да доводимо у опасност животе запоселних у Заводу за заштиту споменика“, каже Катарина Грујовић Брковић, директорка Завода за заштиту споменика културе Краљево.

Под катанцем је и једина кућа и породично имање на брду испод тврђаве. Брачни пар Ћирица морао је да прода стоку и да се исели. Гледају га само са главног пута. Ибар не могу ни чамцем да премосте.

„Нико нам се није обратио од како моста нема. Нико нас ништа није питао од јуна месеца када је мост пао“, наводи Милева Ћирица.

„Најжалије ми је било када сам морао све то да уништим. Навикли смо да ту имамо стоку, а било нам је и лепо ту“, додаје њен супруг Јово.

Канцеларија за јавна улагања одобрила је пројекат новог висећег моста али је, по речима надлежних, због епидемијске ситуације, Министарство финансија тренутно стопирало 8. милиона динара за његову изградњу. Из Локалне самоуправе ургирају да радови ипак крену на јесен, али за сада одговора на ургенцију нема.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво